Deprem Suçları Soruşturma Büroları nasıl çalışacak?

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 10 ilde yıkım yaşandı. Adalet Bakanlığı bir yazı ile depremden etkilenen 10 ilde Deprem Suçları Soruşturma Büroları'nın kurulduğunu duyurdu.
Deprem Suçları Soruşturma Büroları nasıl çalışacak?

Deprem Suçları Soruşturma Büroları nasıl çalışacak? - 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde yıkım yaşanmasına sebep oldu. Depremde yaşanan yıkımların ardından Adalet Bakanlığı bir yazı ile Deprem Suçları Soruşturma Büroları'nın kurulduğunu bildirdi. Türkiye'nin gündemine oturan deprem konusunun ardından soruşturma sürecinin nasıl işleyeceği merak konusu oldu. 

ADALET BAKANLIĞI AÇIKLADI

Adalet Bakanlığı'nın yolladığı yazıya göre; Deprem Suçları Soruşturma Büroları'nda görevlendirilen savcılar sadece bu büro için çalışacağı bildirildi.  Yıkılan binaların müteahhit, mimar veya mühendis gibi fenni mesul ile vekilleri ve diğer sorumluların tespitine çalışılacak ve sorumlu olduğu tespit edilenler yönünden gerekli soruşturma işlemler yapılacak. Şüphelilerin kaçma ve delil karatma ihtimaline karşı gerekli koruma tedbirleri alınacak. Adalet Bakanlığı'nın gönderdiği yazıda gerekli delillerin eksiksiz toplanması ve konuya dair bir rapor yayınlanması amacıyla uzman kişilerden oluşacak bilirkişi heyetinin oluşturulacağı aktardı. Bilirkişi heyeti, mimar, jeoloji ve inşaat mühendisleri ile ilgisine göre diğer uzmanlardan oluşturulacak. Bilirkişi heyetleri tarafından binalarda delil tespiti işlemleri yapılırken numune alma ve analiz işlemleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı lisanslı laboratuvarlara yaptırılacak.

DEPREM SUÇLARI SORUŞTURMA BÜROLARINDA SÜREÇ

Adalet Bakanlığı, yıkılan binalarla ilgili sorumluların bulunması amacıyla depremden etkilenen illerdeki Cumhuriyet Başsavcılıkları'na birer yazı göndererek 'Deprem Suçları Soruşturma Büroları' kurulmasını istedi. İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Volkan Dülger bölgeye orada görevli olmayan, dışarıdan gönüllü olan Cumhuriyet savcılarının gönderildiğini aktardı. Görevlendirilen Cumhuriyet savcılarının daha sağlıklı düşünebileceğini ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Volkan Dülger, ''Bu hususta Cumhuriyet savcılarının öncelikli yaptığı şey sorumluları tespit etmek ve en önemli husus delil toplamak ve bu yıkılan binalardan ileride bilirkişi incelemesine konu olabilecek nitelikte numuneler almak.'' ifadelerine yer verdi.

Türk Alman Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu, başlatılan ceza soruşturmaları ve kurulan Deprem Suçları Soruşturma Büroları bakımından delil olabilecek metaryallerin hızla toplanarak muhafaza edilmesi ve varsa o binaların yapımı sırasındaki tanıkların tespitlerinin önem taşıdığını belirterek, ''Devamında, teknik bir konu olduğu için uzmanlardan alınacak bilirkişi raporları soruşturmanın selameti bakımından son derece kıymetlidir. Olası şüpheliler binaların yapımını üstlenen müteahhitler, Yapı Denetim Kanunu sonrası yapılan binalarda yapı denetim sorumluları, Yapı Denetim Kanunu öncesi yapılan binalarda fenni mesul, denetim görevini gereği gibi yerine getirmeyen ve binalara ilişkin projeleri inceleyen, bu projelere onay veren kamu görevlileri olarak görünmektedir.'' ifadelerine yer verdi. Sürecin depremden etkilenen 10 ilde faaliyete geçeceği bildirildi.

İlgili Haberler