Dünyanın yaşamaya en uygun olan 2023 yılı şehirleri listesi açıklandı

Dünyanın yaşamaya değer en güzel şehirleri listesi paylaşıldı.
Dünyanın yaşamaya en uygun olan 2023 yılı şehirleri listesi açıklandı

Dünyada yaşamaya en uygun şehirleri açıklandı. Bu listenin başında ise Viyana şehri yer aldı. Peki listenin devamında hangi şehirler var? Türkiye'de bu listeye girebildi mi? İşte detaylar haberimizde yer alıyor.

Yapılan bilimsel bir araştırma sonucunda Economist Intelligence Unit 173 şehrin verilerini inceledi. Bu inceleme sonucunda ise dünyanın en yaşanabilir şehirleri açıklandı. Yaşanabilirlik e ndeksine bakılarak Avurturya'nın başkenti olan Viyana 2023 yılında dünyanın en yaşanılabilir şehri oldu. 

DÜNYANIN EN YAŞANILABİLİR ŞEHİRLERİ LİSTESİ

Söz konusu araştırmaya göre 2023 yılının en yaşanılabilir şehri açıklandı. Bu yıl en çok yaşanılabilir ülke Viyana oldu. Bu listenin devamında ise şu ülkeler yer aldı; Kopenhag (Danimarka), Melbourne (Avustralya), Sidney (Avustralya), Vancouver (Kanada), Zürih (İsviçre), Calgary (Kanada), Cenevre (İsviçre), Toronto (Kanada), Osaka (Japonya) gibi ülkeler listede yerini aldı. Geçtiğimiz yıl ülkelerin yüzde 73,2 olan yaşanabilirlik yüzdesi bu sene 76,2'ye çıktı. 

Dünya genelinde yaşam standartlarının geliştiği görülmüştür. Sağlık hizmetlerinde ise gelişme gösterilmiştir. Fakat savaş dolayısıyla bazı ülkelerde bu konuda puanlarda gerileme tespit edilmiştir. Yayımlanan listeye göre şehirlerin tamamında yaşanabilirlik kriterleri Kovid- 19 salgını öncesindeki seviyelere dönmüştür. Batı Avrupa şehirlerinin sıralaması ise iş karışıklıklar ve işçi grevleri gibi sebeplerden dolayı Asya pazarındaki ekonomik yarıştra geriye düşmesine sebep olmuştur. 

2022 yılındaki oluşturulan liste Ukrayna'nın başkenndi Kiev Rusya- Ukrayna Savaşı sebebiyle bu yıl 165. sıraya düşmüştür. Listenin sonunda yer almasının sebebi şu anda da hala süren Rusya Ukrayna Savaşı oldu. Moskova ise geçen yıla göre yerini korumayı başardı. 

Yaşanabilirlik açısınan en düşük orana şahip şehirler arasında ise Suriye'nin başkenti Şam oldu. Sıralamalar şehirlerin istirrarları, sağlık hizmetleri ve kültür seviyeleri gibi birçok imkanlarının verilerine göre oluşturulmuştur. 

İlgili Haberler