“BURADA ALTIN ARAMAK TOPLU KATLİAM YAPMAKLA EŞ DEĞERDİR”

Son olarak Kütahya iline bağlı Gediz İlçesi Karaağaç köyünde altın arayan madenciler, şu anda çok stratejik bir bölgeye göz diktiler.
“BURADA ALTIN ARAMAK TOPLU KATLİAM YAPMAKLA EŞ DEĞERDİR”

Altın arayıcıların yeni hedefinde çok stratejilk bölge var. Bu bölgede altın madeni ocağı açılırsa yüz binlerce insan susuz kalabilir ve verimli ovalarda tarım yapılamaz, tarım yapılamadığı takdirde on binlerce insan aç kalabilir.

Peki, altın arayıcılarının gözünü diktiği bu stratejik bölge neresi? Cevabı Salih Kılınç’ın özel haberinde:

Ege Bölgesinin bolluk ve bereket kaynağı Murat Dağı, altın arayıcılarından yakasını bir türlü kurtaramıyor. Geçtiğimiz yıllarda Kütahya ili, Gediz ilçesine bağlı Karaağaç köyünde altın arayan madencilerin bu kez Uşak il sınırlarına girdiği ve hem de Uşak’ın tek içme suyu kaynağı olan Küçükler Barajı üzerindeki tepelerde altın aradığı iddia edildi.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, bu durumun kabul edilemez olduğunu, Karaağaç Köyünde olduğu gibi Uşak’ta da mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.

İÇME SUYU ÜZERİNDEKİ TEPELERDE SONDAJ YAPILDI

Altın arayıcılarının Uşak ilinde son durağı; yüksekliği 43 metre olan 13 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip, 16.080 dekar arazinin sulanmasına hizmet eden ve Uşak şehir merkezine yıllık 6 milyon metreküp içme suyu sağlayan Küçükler Barajı üzerinde bulunan tepeler oldu.

Köylülerin iddiasına göre; bir takım insanlar, 15 gün önce gelerek bölgede çeşitli keşifler yaptı. Tepkiler üzerine ansızın ortadan yok oldular. Ancak birkaç gündür Banaz İlçesine bağlı Küçükler köy sınırı içerinde bulunan ve aynı zamanda Uşak’ın tek içme suyu kaynağı olan Küçükler Barajı civarındaki tepelerde sondaj çalışmasına başladılar.

Küçükler köyü sakinleri ile altın arayıcıları arasında zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı köylülerin, “Ölürüz de burada altın aratmayız” dediği öğrenildi.

Kütahya’nın Gediz İlçesine bağlı Karaağaç Köyünde 2015 -2019 yılları arasında da bir şirket tarafından altın arandığını hatırlatan Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Küçükler Barajı civarında altın arandığına inanamıyorum. Bu bilgiyi ilk kez sizden duyuyorum. Burası Uşak’ın tek içme suyu kaynağıdır. Derhal konuyu araştırıp köylülerle ve yetkililerle görüşeceğiz. Burada altın aramak, Uşak ve Banaz köylerinde toplu katliam yapmakla eş değerdedir.

Ayrıca defalarca da söyledik. Gediz, Büyük Menderes, Susurluk, Porsuk, Sakarya gibi birçok önemli akarsuyun beslendiği en önemli kaynaklar Murat Dağı’ndan doğmaktadır. Murat Dağı, Türkiye’nin batısının bolluk ve bereket kaynağıdır.

Zaten mevsimler kurak geçiyor. Su yok. Murat Dağı’nda her türlü maden arayışı insanımızı susuzluğa mahkum etmektir. Buradaki doğal yaşamın ve canlıların yok olmasını saymıyorum bile. Derhal bu konuyu araştıracağız.”

(SALİH KILINÇ / ÖZELHABER)

İlgili Haberler