Bina depreme dayanıklı değilse tazminat davası açılabilir mi?

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen asrın felaketi olarak adlandırılan depremler sonrasında binanın depreme dayanıklı olmadığı kesinleşince tazminat davasının açılma durumu ile ilgili uzman isimlerden açıklama geldi.
Bina depreme dayanıklı değilse tazminat davası açılabilir mi?

Bina depreme dayanıklı değilse tazminat davası açılabilir mi?: Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremden sonra binalarının depreme dayanıklı olmadığını anlayan vatandaşlar bu durumda tazminat davası açılıp açılmayacağı konusuna araştırmalara başladılar. Bu konuda Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez açıklama yaptı. Depreme dayanıklılık testinde yapınnı riskli çıkması durumunda binada oturanlardan herhangi birinin onayının diğerlerinin onayını almak zorunda kalmadan tazminat davası  açılabileceğini söyleyen Geçilmez "Eğer projeye veya standarda aykırı bir yapılaşma varsa; o yapının sahipleri, firmalara tazminat davası açabilir ya da tüketici mahkemelerinde dava açıp, zararlarını tazmin edebilir" ifadelerine yer verdi. 

O BİNADA BULUNAN TEK BİR KİŞİ BAŞVURU YAPABİLİR

6306 sayılı kanuna göre Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ya da inşaat mühendisleri odalarına başvuru yapılabilir. Depreme dayanıklığı olmadığı kesinleşen binalar için kişi kendi başına bir diğer kat sahibine gerek kalmadan tazminat davası başvurusunda bulunabilir. Geçilmez "Bu firmaların düzenlediği bilimsel raporlarda risk tespiti yapılırsa çeşitli yollar var. Bunlardan öncelikli belirtilmesi gereken, eğer risk raporu çıktıysa; kat maliklerinden herhangi biri, diğerlerinden onay almadan hukuki süreci başlatabilir. Sulh hukuk mahkemesinden talepte bulunabilir." şeklinde ifadelere açıklamalarında yer verdi. 

Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez tüm Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli iki deprem sonrasında depremzede vatandaşların merak ettiği bazı konular hakkında açıklamalar yaptı. Buna göre binanın depreme dayanıklı olmadığının ispatlanması durumunda kat sahibinin bizzat kendi başına tazminat davası açabileceğini söyleyen Geçilmez konuşmalarına şöyle devam etti;

"Mahkeme de proje ve bilimsel raporla bunu tespit edip, güçlendirme işlemine karar verebilir. Böyle bir durumda bütün kat maliklerinden arsa payı oranında bu giderlere katılması, ödemesi gerekiyor. Ödenmemesi halinde işlemi yaptıran, masrafları yaptıran kat malikleri diğerlerinden dava veya icra takibi yolu ile onlara düşen miktarı tahsil etme hakları var" dedi. 

İlgili Haberler