AFAD hasarlı binaların tahliye edilmesi ile ilgili genelge yayınladı

AFAD tarafından evi hasar görmüş vatandaşların eşyalarını tahliye etmeleri konusunda genelge yayınlandı.
AFAD hasarlı binaların tahliye edilmesi ile ilgili genelge yayınladı

AFAD hasarlı binaların tahliye edilmesi ile ilgili genelge yayınladı: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanılığı depremzede vatandaşlar için hasarlı yapılardaki eşyaların tahliye edilmesi ile ilgili genelge yayınladı. Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki depremden sonra 11 ilde hayat durma noktasına gledi. Yıkıcı depremin ardından 14 gün geçti. Bazı illerde arama kurtarma çalışmaları hala devam ediyor. Binalarda hasar tespit çalışmaları da devam ediyor. Yıkıcı deprem sonrasında 40 binden fazla vatandaş vefat ederken binlerce insan ise evsiz kaldı. Evleri hasarlı olan vatandaşlar ise eşyalarını tahliye etmek için evlerine girilip girilmeyeceğini merak ediyor. 

Depremden etkilenen toplamda 11 ilde yalnızca Hatay ve Kahramanmaraş illerinde arama kurtarma çalışmaları devam etmekte. Diger illerde ise enkaz kaldırma çalışmaları başlatıldı. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından hasarlı konutlardaki eşyaların tahliye edilmesi ile ilgili genelge paylaşıldı.

AĞIR HASARLI KONUTLARA GİRİŞ KESİNLİKLE YASAK

Ağır hasar alan konutlara giriş kesinlikte yasaklandı. AFAD tarafından paylaşılan bu genelgede yıkık ve acil yıktırılacak olan konutlara kısa süreliğine bile olsa girilmesi yasaklanndı.

İşte genelgenin tamamı;

"Uzman raporunda 'girilemez' şeklinde belirtilmesi durumunda can güvenliğini teminen yapıya girişe izin verilmeyecektir. Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir raporu verilmesi durumunda, 30 dakika kadar süre içerisinde yalnızca değerli eşya (pasaport, kıymetli evrak benzeri) alımına müsaade edilecektir. Yapıya kontrollü 2 saat girilebilir raporu verilmesi durumunda, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girmek suretiyle eşyalarını alabilecektir. Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet kesinlikle yasaktır.

"Mutfak dolabı, kalorifer peteği, pvc kapı pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı vb eşyaların sökülmesi, alınması kesinlikle yasaktır. Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu valilikler/kaymakamlıklar tarafından sağlanacaktır. Tahliye, kolluk kuvvetleri gözetiminde gerçekleştirilecek olup belirtilen tüm kurallara uyulması zorunludur." ifadeleri yer aldı."

İlgili Haberler