AFAD'dan deprem bölgesi için önemli uyarı geldi! 'Uzak durun'

Türkiye'yi derİnden sarsa depremin ardından dePrem bölgesinde çalışmalar hala devam ederken AFAD önemli bir uyarıda bulundu. 
AFAD'dan deprem bölgesi için önemli uyarı geldi! 'Uzak durun'

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem çevre 10 ilde büyük bir yıkıma neden olurken binlerce vatandaş yıkılan binaların altında kalarak can verdi. Türkiye'yi deirnden sarsa depremin ardından dperem bölgesinde çalışmalar hala devam ederken AFAD önemli bir uyarıda bulundu. 

Düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar depremin ardından artçı sarsıntıların meydana geldiğini ve şimdiye dek meydana gelen artçı sarsıntı sayısının 6 bin 40 sayısına ulaştığını belirten Tatar açıklamasında "4-5 büyüklüğündeki artçı sayısı 436, 5-6 arası artçı sarsıntı sayısı 40 olarak ölçüldü. Bir de 6,6 büyüklüğünde sarsıntı var. Hasarlı binalardan uzak durulmalı." dedi.

BİNALARA DİKKAT!

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremin ardından 14 gün geçti. 14 günün ardından deprem bölgesinde çalışmalar ekipler tarafından hala devam ederken Tatar'dan gelen önemli uyarı dikkat çekti. Devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle binalardan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Tatar açıklamasında "Artçı sarsıntı 6 bin 40'a ulaştı. 4-5 arası 436, 5-6 arası artçı sarsıntı sayısı 40 olarak ölçüldü. Bir de 6,6 büyüklüğünde sarsıntı var. Artçı sarsıntılar bir süre daha devam edecek. Hasarlı binalardan uzak durulmalı." dedi.

Doğu Anadolu fay zonunun 5 ayrı segmentinin kırıldığını dile getiren Tatar depremden etkilenen iller dışında da hasarın meydana geldiğini bildiklerini belirterek  "Bu yaşadığımız her iki deprem sonucunda Doğu Anadolu fay zonunun 5 ayrı segmenti kırıldı. Deprem sırasında bu deprem gece meydana geldiğinde şimşek çakmasına benzer ışık kütlesinin oluştuğunu görürsünüz. Bu son derece olağan görüntülerdir. Bu depremin etkilediği alan 10 ilin dışında da belli bir ölçüde hasar yaptığını biliyoruz. Bu depremler sırasında ikincil afetler de oluşabiliyor. Değişik bölgelerde bir takım heyelanların, kaya düşmelerinin olduğunu biliyoruz. Ancak şu ana kadar yerleşim yerlerini doğrudan tehdit eden bir tehlike olmadığını biliyoruz.'' ifadelerini kullandı. 

SIVILAŞMAYA DİKKAT ÇEKTİ!

Sıvılaşma üzerine dikkat çeken Tatar son olarak ''Bu deprem sırasında sıvılaşma dediğimiz alan değişik yerleşim yerlerinde ortaya çıkan bir durum. Binalarda tam bir çökme olmak yerine bina zemine gömülerek ya da yan yatarak olduğunu görüyoruz. Farklı yerleşim yerlerinde bu sıvılaşmadan dolayı hasarların ortaya çıktığını söyleyebiliriz." diyerek cümlelerini sonlandırdı. 

İlgili Haberler