Karot testi nedir, maliyeti ne kadar, binaya zarar verir mi?

Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay'da meydana gelen depremlerin ardından milyonlarca vatandaş binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor.
Karot testi nedir, maliyeti ne kadar, binaya zarar verir mi?

Karot testi nedir, maliyeti ne kadar, binaya zarar verir mi? - Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem 11 ilde yıkıma neden oldu. 20 Şubat tarihinde Hatay merkezli meydana gelen 6.4 ile 5.8 büyüklüğündeki depremlerin ardından yapı stokunun güçlü olduğu binaların önemi arttı. 

Bulunduğu yerdeki binanın sağlamlığından emin olmak isteyenler için karot tasti gündeme gelirken son depremlerin ardından birçok il ve ilçede ''Evim depreme dayanıklı mı?'' sorusu vatandaşların gündemine geldi. Binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için uygulanan karot testi hakkında ise ''Karot testi nedir, nasıl yaptırılır, fiyatı ne kadar?'' gibi sorulara da yanıt aranmaya başladı. 

KAROT TESTİ NEDİR?

Kahramanmaraş'ta yaşanan şiddetli iki büyük deprem 11 ilde yıkıma neden olurken deprem sonrası birçok kentte, karot testi konusunda araştırmalar sürüyor. Karot testi, binaların depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak amacıyla yapılan kolonlardan alınan örneklerdir. Risk tespitinde yapılan karot alma işlemi vatandaşların güvenliği sorgulamasına neden olsa da konunun uzmanları karot alma işleminin bilimsel bir yöntem olduğunu ve binaya zarar verme ihtimalinin düşük olduğunu aktardı. Risk tespiti için fiyatlar daire başı olarak belirlenirken, daire başı bin 500 liradan 2 bin liraya kadar ulaşıyor. Öte yandan binanın riskli çıkması durumunda yeniden inşa ya da güçlendirme gibi seçenekler bulunuyor.

BİNA İÇİN KAROT TESTİ ZARARLI MI? 

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkanı Tayfun Gücenmez, karot testi ile ilgili olarak ''Karot alma işlemi deprem yönetmeliğine göre taşıyıcı sisteme en az geldiği noktadan alınır. Karotun binaya zarar verme ihtimali çok düşüktür. Fiyatlar daire başına 1.500-2 bin lira düzeyinde. Riskli yapı tespitinin geçen yılki fiyatları yaklaşık 750 lira ile bin lira civarındaydı.'' açıklamasına yer verdi.

İlgili Haberler