Yok böyle zam vatandaş isyan edecek! Tam tamına yüzde 300 zam geldi

Zam yağmuru büyük bir furya haline gelirken yeni gelen zam vatandaşı mağdur etti. Ramazan öncesi gelen zam ağızları açık bıraktı. İşte yeni rakam...
Yok böyle zam vatandaş isyan edecek! Tam tamına yüzde 300 zam geldi

Yok böyle zam vatandaş isyan edecek! Tam tamına yüzde 300 zam geldi - Mayıs ayında yapılan genel seçimlerin hemen öncesinde dolar kurunda başlayan yükseliş ve enflasoyndaki artış zam yağmuru yaşanmasına neden olmuştu.

Ocak ayında maaşlara gelecek olan zam öncesi daha maaş zamları belirlenmeden iğneden ipliğe pek çok ürüne zam gelmiş, gelen zamlar cepleri yakmıştı. Ocak ayında maaş zamlarının belirlenmesinin ardından zam yağmuru furyaya dönüşmüş, yeni zamlar peş peşe açıklanmıştı. Gelen zamlar devam ederken Ramazan ayı gelmeden önce yeni zam haberleri peş peşe duyuruldu.

RAMAZAN AYI GELMEDEN ZAMLARI GELDİ! RAMAZAN KOLİSİ 2024 FİYATI NE KADAR, KAÇ TL OLDU?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı resmi rakamlara göre, 2023 yılında TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) yüzde 64,77 artarken, yıllık ÜFE ise (Üretici Fiyat Endeksi) %44.2 arttı. Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) açıklamasına göre ise yıllık TÜFE yüzde 127'yi buldu.

gida-kolisi.jpg

Zincir marketlerde 2023 senesinde 150 liraya satılan ve içerisinde 12 paket ürünün yer aldığı Ramazan Kolisi 2024 yılında rekor fiyat artışıyla 600 liraya fırladı. İçerisinde 24 ürünün yer aldığı daha büyük paketin fiyatı 2023 yılında 189 lirayken söz konusu paketin yeni fiyatı ise 950 lira oldu.

ramazan-pakreti.jpg

Ziyafet paketi olan ve en büyük paket olarak satışa sunulan içerisinde 31 ürünün yer aldığı paket ise bu sene 269 liradan bin 300 liraya fırladı. Temel gıda ürünlerine gelen zamlar dudak uçuklatırken 2023 senesinde paket içerisinde yer alan 1 LT ayçiçek yağı satış fiyatının 19 TL'den 69 TL'ye yükseldiği görüldü.

MEDİNE HURMASI NE KADAR, 1 KİLO HURMA KAÇ TL?

Ramazan ayının en vazgeçilmezi olan hurma fiyatları da cep yaktı. 2023 senesinin Ramazan ayında ortalama hurma fiyatı 90 TL olarak uygulanırken bu sene ise zamlı hurma fiyatı 420 liraya fırladı. Asıl büyük zammın ise Ramazan Pidesi fiyatlarına gelmesi bekleniyor. Ramazan pidesinin satış fiyatını ise en ucuz 25 TL olması bekleniyor.