Yargıtay'dan yeni emsal karar! Düğünde takılan altın ve para kimindir?

Boşanma aşamasında en büyük tartışma konusu olan takılar hakkında Yargıtay’dan emsal bir karar çıktı. Düğünde takılan altınlar kimindir? Kadın mı yoksa erkek mi alır? Emsal karar belli oldu.
Yargıtay'dan yeni emsal karar! Düğünde takılan altın ve para kimindir?

Türkiye’de evlilik oldukça meşakkatli bir iş olurken boşanma aşamasına gelinmesi halinde de tartışmaların önü arkası kesilmiyor. Boşanmaların sayılarının arttığı son dönemlerde insanlar ayrılırken düğünde takılan takılar konusunda anlaşmazlıklar yaşayabiliyorlar. Erkekler erkek tarafının taktığı takılara altın, para vb. sahip çıkarken kadınlar bunu kabul etmiyorlar. Kadınlar ise düğünde takılan tüm takıların kendilerinin hakları olduğuna inanıyorlar. Bu konuda alınan emsal bir Yargıtay kararı meselenin hukuki çözümü çok farklı bir yere taşıyor.

TARTIŞMALAR SON BULDU!

Kadınların düğünde takılan altınlara, paralara ve diğer hediyelere sahip olmalarına dair uygulama Yargıtay’ın emsal kararı ile son bulmuş oldu. Bugüne kadar yapılan uygulamada düğündeki takıların tamamı boşanma durumunda hukuk tarafından kadınlara veriliyordu. Bu da tartışma konusu olabiliyordu. Bu uygulama artık sona ermiş oldu. Bundan sonra benzer davalarda ve anlaşmazlıklarda Yargıtay’ın emsal kararına göre hüküm verilebilecek.

EMSAL KARAR BELLİ OLDU!

Yargıtay emsal kararda ne kadınları ne de erkekleri mağdur olacak şekilde bırakıyor. Her iki taraf için de orta yol bulunan bu durumda takılar kime takılmışsa onun oluyor. Takılar eğer geline takılmışsa boşanma aşamasında kadın onları alabiliyor. Aynı şekilde takılar erkeklere takılmışsa o durumda da boşanma halinde o takılar erkeğin oluyor.

UYGULAMA NASIL YAPILACAK?

Yargıtay’ın yeni emsal kararı genel çerçeveyi çizerken uygulamanın nasıl yapılacağı kafa karıştırabiliyor. Emsal kararda takı kime takılmışsa ona oluyor ama unların kişisel kullanıma da uygun olması gerekmektedir. Kadınlara özgü bilezik, küpe, kolye gibi takılar kadınındır ve erkeğin bunlarda herhangi bir hakkı yoktur. Damada eğer altın, para ve buna benzer ziynetler takılmışsa onlar da erkeğin olacak ve kadın da bunlardan hak talep edemeyecek.

DÜĞÜN VİDEOLARI DELİL OLACAK!

Düğünde damada ve geline hangi takıların takıldığını tespit etmek ise ayrı bir mesele olacak. Bunun için mahkemenin belirleyeceği bilirkişi heyeti düğün fotoğrafları ile düğün videolarını izleyerek kime, kim tarafından, ne kadar takı takıldığını tespit etmeye çalışacaklar. Buna dair bir rapor hazırlanacak. Buna bağlı olarak altın, para gibi düğün takılarının boşanma aşamasında paylaşımı yapılacak.