Yaptırmayanın cebi yanacak! Araç sahipleri zorunlu oldu yaptırmayana 6 bin 275 TL para cezası kesilecek

Tüm Türkiye genelinde 81 ilde trafik polisleri tarafından denetimler başladı. Yaptırmama cezası tam 6.275 TL oldu!
Yaptırmayanın cebi yanacak! Araç sahipleri zorunlu oldu yaptırmayana 6 bin 275 TL para cezası kesilecek

Yaptırmayanın cebi yanacak! Araç sahipleri zorunlu oldu yaptırmayana 6 bin 275 TL para cezası kesilecek - Trafik polisleri 81 ilde denetimlerini arttırırken araç sahiplerine son dakika uyarısı yapıldı.

Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artmaya devam ederken araçların neden olduğu hava kirliliği de artıyor. Araçların çevreye daha az zarar vermesi amacı ile yapılan egzoz gazı ölçümü olarak anılan emisyon ölçümü için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı son dakika açıklamasında bulundu. 81 ilde eş zamanlı denetim başlıyor.

81 İLDE TRAFİK POLİSLERİ DENETİME BAŞLADI! TRAFİKTE TESPİT EDİLEN ARAÇ SAHİBİ YANACAK...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (Egedes) sisteminin devreye girdiği duyuruldu. Yapılan açıklamada:

11.03.2017 tarihli ve 30004 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği kapsamında madde 6’da yer alan;

“a) Hususi ve resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,

b) Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir, periyodik egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi tutulur.

egzos-cezasi.jpg

c) İlk defa egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak taşıtların ölçüm tarihinin belirlenmesinde araç tescil kayıtlarında yer alan ilk muayene geçerlilik süresi esas alınır.”

Hükümlerinde belirtilen periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmaları gerekmektedir.

ASELSAN ile birlikte geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) sistemi ile; araçların plakasını EGEDES cihazı ile okunmakta, plaka sorgulaması yapılarak aracın geçerli bir egzoz emisyon ölçümünün olup olmadığı araç görüntüsü ile birlikte kaydedilmekte ve raporlanmaktadır" denilerek otomatik olarak trafikte ölçüm yapılacağı ilan edildi.

EGZOZ EMİSYON CEZASI 2023! EGZOZ MUAYENESİ OTOMATİK GECİKME CEZA KAÇ TL, NE KADAR?

Söz konusu rakamlar her sene yenilenmekte olup 1 Ocak 2024 tarihine kadar uygulanacak olan para cezası 6 bin 275 TL olarak açıklandı.