Uşaklı ihracatçılar 2022 yılına iyi başladı

Uşak 2022 yılının ilk ayında 33 milyon Dolar ihracat yaparak, Ege Bölgesi illeri içerisinde Afyonkarahisar’ı solladı.
Uşaklı ihracatçılar 2022 yılına iyi başladı

Uşak’tan yurtdışına; en çok tekstil ürünleri, halı,  hazır giyim ve konfeksiyon, su ürünleri ve hayvansal mamuller, çimento, cam seramik ve toprak ürünleri, meyve ve sebze mamulleri, deri ve deri mamulleri ihraç edildiği belirtildi.

Jak Eskinazi (Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı)

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ocak ayında 11 Birliğin ihracatını artırdığını, 1 Birliğin ise geçtiğimiz dönemki performansının gerisinde kaldığını söyledi. Eskinazi; “Türkiye’nin Ocak ayında ihracatı yüzde 17 artış gösterirken, Ege İhracatçı Birlikleri olarak ihracatımızı yüzde 29 yükselttik. İhracat artışımız ülke ortalamasının üzerinde. İthalatın ihracatı karşılama oranı 2022’nin ilk ayında yüzde 62,8 seviyesinde. İthalat, Ocak ayında yüzde 55 artışla 28 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı 10,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu artış bize ithalatın alarm verdiğini ve üretimin Türkiye’de zorlaştığına işaret ediyor. Bu oranlar ihracatın ithalata bağımlılığını daha da artırıyor. Bizim yerli üretimle ihracatımızı artırmamız gerekiyor. İhracatçılarımızın finansmana erişimindeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiği beklentimizi iki aydır her platformda dile getiriyoruz. Merkez Bankası’nın Reeskont Kredilerindeki tıkanıklığı gidermesi gerekiyor. İhracata dönük yeni yatırımlar için TCMB kaynaklı orta ve uzun vadeli reeskont kredileri ihracatçılara yeniden sunulup artırılmalı. Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 14 iken bankalar yüzde 30-35’le kredi kullandırıyor. 2023 hedefini 2021’de tutturan Ege İhracatçı Birlikleri olarak, bu oranın ihracatçının ödeyebileceği şekilde güncellenmesi ve ihracatçıları rahatlatıcı önlemler alınması en büyük temennimiz.” diye konuştu.

Ege Bölgesi illerinin ihracat rakamı Ocak ayında 2 milyar 82 milyon dolara ulaştı. Türkiye geneli en fazla ihracat yapan iller sıralamasında yer alan İzmir, Ocak ayında 1 milyar 104 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Manisa 339 milyon dolar, Denizli 351 milyon dolar, Aydın 67 milyon dolar, Balıkesir 62 milyon dolar, Muğla 59 milyon dolar, Kütahya 37 milyon dolar, Uşak 33 milyon dolar, Afyonkarahisar 30 milyon dolar ihracat yaptı.

(KAYNAK / İHA)

İlgili Haberler