Rekordan dönen altın yeniden yükselecek mi? Finans uzmanından yatırımcılara kritik uyarı

Altın fiyatları 2023 yılında yükseliş ivmesini hızlandırırken yatırımcılar güncel gelişmelerle birlikte uzman yorumlarını merak ediyor.
Rekordan dönen altın yeniden yükselecek mi? Finans uzmanından yatırımcılara kritik uyarı

2022 yılında altın ve dolar yatırımcıları hayli sevinmişti. Yatırımcılar yükselişten memnunken 2023 yılında rekor üstüne rekor kırılması ile birlikte piyasalar hareketlendi. Yatırımcı adayları en iyi yatırım aracını araştırırken uzmanlardan tahminler gelmeye başladı. Altın fiyatları geçtiğimiz  hafta rekordan dönmüş ve sert düşüş görülmüştü. Altın fiyatları yeni haftaya dalgalı bir seyir ile başlarken yatırımcılar da sert düşüşün nedeni araştırmaya başladı. 

ALTIN NEDEN DÜŞTÜ?

Altın fiyatlarında yaşanan sert dalgalanmalar yatırımcının dikkatini çekmeye devam ederken yaşanan düşüşün nedeni merak edildi. Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem, konuyla ilgili olarak ''ABD’den gelen büyüme verisinin beklenti üzerinde gerçekleşmesi dolar cinsi varlıklarda kazanımlara, altında ise kar satışlarına sebebiyet verdi. Ardından, büyüme verisinin alt kalemlerine baktığımızda büyümenin stok kaleminden kaynaklandığını görmekteyiz ve bu tarz bir büyümenin sürdürülebilir olmayacağı görüşündeyiz. Bunun yansımasını geç de olsun altın fiyatlarında da gördük 1 Şubat’taki FED toplantısı öncesinde bu hafta ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisinde altın fiyatlarındaki volatiliteyi artıracağı görüşündeyiz. Tarım dışı istihdam da beklenti üzerinde gelen rakamlar altında bir süre daha baskının devam edeceğini düşünüyoruz. Beklenti ve altında gelen açıklamalarda ise altında bin 932 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık arayacağını düşünüyoruz. Altında yönün hala yukarı olduğu kanısındayız. Veri akışının yoğun olduğu dönemde zamandan ziyade teknik seviyeler üzerindeki fiyatlara odaklanılması gerektiği görüşündeyiz. Ons altında bin 932 dolar  seviyesi, gram altında ise 1.150 lira seviyeleri üzerindeki kalıcılığın sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz.'' ifadelerini kullandı. 

YATIRIMCI, ENDİŞELENMEMESİ KONUSUNDA UYARILDI

Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Direktörü Şükrü Cem Kaya ise yaşanan düşülten kaynaklı endişelenen vatandaşı uyararak, ''Ons Altın 2022'nin kasım ayında başlattığı yükselen trend içindeki hareketine devam ediyor. Teknik olarak bin 900 dolar seviyesinin altına inmediği sürece bu yükseliş dalgasının devamı beklenebilir. Geçen hafta bir miktar geri çekilmesine rağmen mevcut trend içinde bu geri çekilmeyi normal karşılamak gerekiyor. ABD tarafında gelen datalar sonrası FED'in faiz artışlarına devam edeceği beklentisi bu geri çekilmede etkili oldu. Ancak ne olursa olsun 2023 ikinci yarısında FED'in faiz artışlarını yumuşatacağı hatta indirime gidebileceği beklentisi piyasalarda fiyatlanmaya başladı. Bu nedenle Altın Ons mevcut yükselen trendin devamına bağlı 2023 de talep görmesi beklenebilir. 1900 üzerinde kaldığı sürece önce 1950-2000 ve zirve 2 bin 75 seviyeleri teknik olarak hedeflenebilir. Bu nedenle 2023 de portföylerde risk iştahına bağlı altın bulundurmak belirsizliklerin olduğu ortamda doğru strateji olarak görülüyor." ifadelerini kullandı. 

30 OCAK 2023 ALTIN FİYATLARI

Altın/Ons altın 

Alış 1.932 TL

Satış 1.934 TL

Gram altın

Alış fiyatı 1.181 TL

Satış fiyatı 1.183 TL

Çeyrek altın 

Alış 1.918 TL

Satış 1.941 TL

Cumhuriyet altın 

Alış 7.721 TL

Satış 7.815 TL

Yarım altın

Alış 3.840 TL

Satış 3.884 TL

İlgili Haberler