Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Kıdem tazminatı almak için işçinin iş verene bağlı olarak en az 1 seneden beri çalışmış olması gerekir.
Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

İş Kanunun hükümlerine bağlı olarak Kıdem tazminatı ödemesi yapılmaktadır. Bütün şartlar bu kanunda yer almaktadır. İş Kanunu maddeleri, hem iş verenin hem de işçinin mağdur olmasının önüne geçer. Bu maddeler sayesinde milyonlarca işçi ve iş veren güvende olur. Kıdem tazminatı, çalışan işçinin hizmet süresi boyunca verdiği emeğin karşılığını almasını sağlar. Ancak bu şartlardan faydalanmak isteyen kişilerin de bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken tavan ve taban miktarları dikkate alınıyor.

Kıdem Tazminatı Almak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kıdem tazminatı almak için gerekli şartlar başında İş Kanunun 1475 sayılı ve 14. Maddesi geliyor. Bu maddeye göre işçinin iş veren bağlı olarak en az 1 seneden beri çalışması gerektiği belirtiliyor. İş verenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı nedenleri dışında nedenlerle iş sözleşmesini fesih etmesi gerekiyor. Bunun dışında Kıdem tazminatı işçinin sağlık, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedeniyle sözleşmeyi fesih etmesi gerekiyor.

Kıdem Tazminatı Ne Zaman Ödeniyor?

Kıdem tazminatı ödemesi şu durumlarda mümkün oluyor:

  • İşçinin ölümü,
  • Kadının evlenmesi halinde 1 sene içinde işten ayrılması,
  • Emeklilik hakkının elde edilmesi,
  • Prim günün doldurulması nedeni ile işten ayrılma durumlarında kıdem tazminatının yasal olarak ödenme zorunluluğu bulunmaktadır.

Kıdem Tazminatı Ödemesi Nasıl Yapılır?

Kıdem tazminatı ödemesi yapmak için hesaplama tavan ve taban değerlerine göre yapılıyor. Kıdem tazminatı işçinin çalıştığı her 1 sene için 30 günlük brüt ücreti kadar yapılıyor. 1 senelik kıdemi olan işçi 1 aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. 1 senenin altındaki süreler için ise orantılı olarak hesaplama yapılmaktadır. Brüt ücret hesaplamasına yapılan yardımlar ve primler de dahil edilmektedir.

Kıdem tazminatı içine çocuk zammı, kasa tazminatı, yemek yardımı gibi ücretler de dahil edilmektedir. Hesaplama buna göre yapılmaktadır.