Karar alındı, kulislere sızdı! En düşük emekli maaşı bu rakama çıkıyor!

Emekliler maaşlarına Ocak ayında ne kadar zam yapılacağına dair hesaplamalar sürerken son rakamlar belli oldu. En düşük emekli maaşında hükümetin planı ne?
Karar alındı, kulislere sızdı! En düşük emekli maaşı bu rakama çıkıyor!

Emekliler son olarak maaşlarına Temmuz ayında zam almışlardı. Memurlara verilen yüksek tutarlı zamma karşın emekliler yüzde 25 zam ile idare etmek zorunda kaldılar. Bu da gelinen süreçte emeklilerin çok daha fazla fakirleşmelerine neden oldu. Geçim sıkıntısı içerisinde kalan emekliler kendilerine bir çıkış yolu bulamadılar. Hükümet ise sadece çalışmayan emeklilere tek seferliğine 5.000 TL ödeme yaparak emeklilerin gönlünü almaya çalıştı. Ancak milyonlarca emekli bu imkandan da yararlanamayınca o da eksik kaldı. Emekliler için tek umut Ocak zamları kaldı.

KÖK MAAŞ MAĞDUR ETTİ!

Emekliler ile alakalı olarak yapılan planlamalar son olarak Temmuz ayında patladı. Pandemi dönemi ile beraber en düşük emekli maaşına zamlar uygulanıp bu zamlar sadece kök maaşlara veriliyordu. O dönem sosyal güvenlik uzmanları bu konuda uyarı yapıp bunun sürdürülebilir olmadığını belirtiyordular. Sonuçta ise kök maaşlar ile en düşük emekli maaşı arasındaki fark açılınca Temmuz ayında yapılan yüzde 25 zam 5 milyon emeklinin hiç zam alamamasına neden oldu. Bu da büyük bir kesimin mağdur olması sonucunu ortaya çıkardı.

YÜZDE 50 ZAM GÜNDEMDE!

Emeklilerin maaşlarına Ocak ayında yapılacak olan zam hesaplamalarına dair detaylar ortaya çıksa da bunların bir şey ifade etmeyecekleri belirtiliyor. Emeklilere enflasyon farkı oranında zam yapılması yaklaşık 16 milyon vatandaşı ve ailesini kaybetmek anlamına geliyor. Seçim öncesi buna hükümetin cesaret edemeyeceği biliniyor. Dolayısıyla emekliler enflasyon farkının üstünde maaş zammı alacaklar. Bu rakamın da yüzde 50’ye tamamlanması bekleniyor. Böylece maaşlar yarı yarıya artmış olacak. 8.000 TL emekli maaşı alanın Ocak maaşı 12.000 TL olacak, 10.000 TL’lik maaş da 15.000 TL’ye yükselecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ZAMLANACAK

Ocak ayında en düşük emekli maaşı da zamlanacak. Temmuz ayında bu zam yapılmadı ve bunun bedelini yaklaşık 5 milyon emekli fakirleşerek ödedi. Şimdi yine bu tutarın yükselmemesi halinde hiç zam alamayacak emekliler olacak. Buna imkan vermemek için ise en düşük emekli maaşı kanuni düzenleme ile yükseltilecek. Şu anda 7.500 TL olan en düşük emekli maaşının 11.000 TL’ye yükseltilmesinin planları yapılıyor. Asgari ücrete yapılacak olan Ocak zammı sonrasında asgari ücret ile en düşük emekli maaşı arasındaki farkın çok daha fazla açılmaması için bu zam miktarının belirlendiği kulislere yansıdı.