İzmir’de 50 bin TL maaşla eleman bulunamıyor

Ekonomik kriz her geçen gün daha da derinleşmeye devam ederken, İzmir’de 50 bin TL maaşla personel bulunamadığı iddia edildi. Konuya ilişkin açıklamayı Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahat Olgun yaptı.
İzmir’de 50 bin TL maaşla eleman bulunamıyor

Olgun, yaptığı açıklamasında işçilerin aylık ücretlerinin 50 bin TL’yi aştığını ve sektör içerisinde eleman sıkıntısı olduğunun altını çizdi.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi sonrasında bölgede meydana gelen problemler sebebi ile personel bulma sıkıntısı inşaat alanında daha da fazla hale geldi.

Olgun, "Sıvacı, boyacı, kalıp ustasının günlük yevmiyesi 2 bin TL'yi buldu. Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile karaborsaya düştü. Sıvacılar, demirciler, kalıpçıların maaşları, beyaz yakalı çalışanların maaşlarından daha yüksek seviyede” dedi.

aw140112-01.jpg

18-25 YAŞ ARASI BU İŞİ TERCİH ETMİYOR

İnşaat sektöründe, maliyet artışlarının yanı sıra iş gücü alanında da zorluklar yaşandığını vurgulayan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “İzmir’in en çok konut üreten ilçelerinden Torbalı’da da, inşaat sektöründe çalışacak eleman problemi baş göstermeye başladı. Kalıp, sıva, demir gibi beceri gerektiren mesleklerde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Halihazırda bulunan işçilerin çoğu da deprem bölgesindeki inşaatlara kaydı. Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile karaborsaya düştü. Yerlerine yeni bir iş gücü gelmedi, açık pozisyonlar ise büyüdü. Gençlerimize inşaat denildiğinde, korku dolu gözlerle bakıyorlar. 18 ile 25 yaştaki nesil bu sektörü tercih etmiyor” diye konuştu.

İŞÇİLERİ AYLIK MAAŞI 50 BİN TL’Yİ GEÇİYOR

Olgun, “TÜİK verilerine göre, inşaat sektörü malzeme endeksi yıllık bazda yüzde 52, işçilik endeksi yüzde 113,47 artış gösterdi. Malzeme giderleri gibi işçi maaşları da yükselmeye devam ediyor. İşçilerin aylık maaşları ortalama 50 bin lirayı aşıyor. Günlük olarak bin 500 ile 2 bin lira arasında değişen ücretler, mesailerle birlikte aylık 60-70 bin lirayı buluyor. Sıvacılar, demirciler, kalıpçıların maaşları, beyaz yakalı çalışanların maaşlarından daha yüksek seviyede” şeklinde aktardı.

Olgun, yaptığı açıklamasının devamında müteahhitlerin inşaatlarda çalışacak eleman bulunamadığını ifade ederek, 20 kişinin yapması gereken işin 10 kişi tarafından yapıldığını ve bu sebeple de inşaatın zamanında yetişmediğini belirtti.