Evlilik Yardımı Başvurusu Nereye, Nasıl Yapılır?

Evlilik yardımı, yetim aylığı alan kadınlar için devletin sağlamış olduğu bir destektir. Bu destek, yetim aylığı evlilik sebebi ile kesilecek olan kadınlara verilir. Kadınların boşanmaları halinde ikinci evliliklerinde destek verilmemektedir.
Evlilik Yardımı Başvurusu Nereye, Nasıl Yapılır?

Devlet tarafından evlilik yardımı, ilk kez evlenen kadınlara verilir.

Evlilik Yardımı Kimlere Verilir?

Çeyiz parası veya evlilik yardımı olarak adlandırılan destek, devlet tarafından yetim maaşına bağlanan kadınlara verilen bir destektir. Kadınların yetim aylıkları, evlenmeleri halinde kesilir. Bu nedenle devlet, aylığı kesilecek olan kadınlara toplu para vermekte ve evlilik masraflarına destek olmaktadır.

Verilecek olan desteklerin tutarları, yetim aylıklarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Kadınlara ortalama, yetim aylığının 24 katı kadar ödeme yapılır. Bu ödemenin alınması için evlilik tarihinden itibaren başvuru yapılması gerekir. Başvuru süresi içerisinde başvuru yapılmaması halinde evlilik parası alınamaz.

Evlilik Yardımı Başvurusu

Devlet tarafından verilen çeyiz parası başvuruları, E-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla yapılabilir. E-devlet sistemine giriş yapmak için öncelikle PTT kurumlarından şifre almalısınız. Dilerseniz elektronik imza kullanarak da evlilik yardımı başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvuru için sisteme girdiğinizde, arama çubuğuna evlilik yardımı yazarak form doldurabilirsiniz.

Evlilik yardımı için başvuru, evlendikten sonra yapılmalıdır. Kadınların kimlikleri ile birlikte evlenme cüzdanları olması gerekir. Devlet, maaşı kesilen kadına, maaşının ortalama 24 katı kadar destek vermektedir. Bu destekten kadınlar bir kez yararlanabilir. İkinci evliliklerinde yeniden evlilik desteği verilmez.

Başvurular, yetim aylığının tutarı veya nasıl alındığı fark etmeden yapılabilir. Anne veya babasından kalan yetim aylığını alan her kadın başvuru yapma hakkına sahiptir. Verilen tutarlar ise 12 veya 24 katı olarak sonuçlanmaktadır.

Evlilik Yardımı Başvuru Sorgulama

Devlet, kadınların evlenme sürecinde zorlanmaması için evlilik ödeneği vermektedir. Evlilik ödeneği başvuruları, günümüzde internet üzerinden kolaylıkla yapılabilir. Başvuru işlemlerinde E-devlet sistemini kullanabilirsiniz. E-devlet başvuruları değerlendirildikten sonra yardım parası çıkar ve sonuçlar E-devlet sistemine girilir.

Başvuru sonrasında alabileceğiniz desteği sorgulamak için de E-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Kimlik numarası ve PTT kurumlarından alacağınız şifre ile giriş yaparak başvurularınızı kontrol etmelisiniz. Başvuru sonuçları içerisinde evlilik yardımı sonucunu görebilirsiniz.