Emekli bayram ikramiyesi zam hesaplaması! 10.625 TL rakamını açıkladı!

Emekli bayram ikramiyesi için zam tartışmaları devam ederken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun dikkat çeken bir çıkış yaptı. Bir hesaplama yapan Özgür Erdursun emekli bayram ikramiyesinin kaç TL olması gerektiğini duyurdu.
Emekli bayram ikramiyesi zam hesaplaması! 10.625 TL rakamını açıkladı!

Türkiye’de 2024 yılı “Emekliler Yılı” olarak ilan edildi ama emekliler için müjdeler henüz gelmedi. Emekliler TÜİK’in kamuoyunda tartışılan enflasyon rakamlarından maaş zamlarını aldılar ama bu tatmin edici olmadı. En düşük emekli maaşının 10.000 TL olması ise düşük maaş alan emeklilerin geçim sıkıntılarını gidermedi. Şimdi ise gözler emekli bayram ikramiyesi zammına çevrildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz hafta içinde yaptığı bir açıklama ile tüm emeklileri heyecanlandırmıştı. Emekli bayram ikramiyeleri için zam açıklaması yapan Bakan Vedat Işıkhan bu konuda bir çalışma olduğunu belirtti. Ancak kulislere yansıyan yeni rakamlar da emeklileri tatmin edecek seviyeden oldukça uzak bulunuyor. 2028 yılında verilmeye başlanan emekli bayram ikramiyesi 5 yılda 1.000 TL’den 2.000 TL’ye çıkabildi. Benzer bir zammın hazırlığı sürerken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun dikkat çeken bir hesaplamayı açıkladı.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR OLACAK!

Emekli bayram ikramiyesi ile asgari ücreti karşılaştıran Özgür Erdursun yaptığı hesaplamanın sonucunu açıkladı. Emeklilerin bayram ikramiyeleri hakkında konuşan Özgür Erdursun, “2018 yılında emekli bayram ikramiyesi ilk defa verilmeye başladığında tutar 1.000 TL olarak belirlenmişti. O dönemde asgari ücret ise 1.603 TL olarak uygulanıyor. Emekli bayram ikramiyesi asgari ücretin yüzde 62,5’ine karşılık geliyordu. 2024 yılında ise net asgari ücret 17.000 TL oldu. Bunun yüzde 62,5’i ise 10.625 TL’ye karşılık geliyor. Şu anda 2.000 TL’lik emekli bayram ikramiyesi mevcut asgari ücretin sadece yüzde 12’sini oluşturuyor.” dedi.

EMEKLİLERİN BAYRAM İKRAMİYELERİ KALDIRILSIN

Emekli bayram ikramiyeleri ile alakalı sıra dışı bir öneride de bulunan Özgür Erdursun, “Emeklilere iki bayramda verilen 2.000 TL bayram ikramiyesi kaldırıldı. Bu uygulamaya son verilsin ve emeklilere bayram ikramiyesi ödemesi yapılmasın. Ancak emeklilere güncel değerinde gerçek emekli maaşları verilsin. Buna itiraz edecek bir emekli bile çıkmaz.” ifadelerini kullandı.

Emekli bayram ikramiyesi zammı ile alakalı olarak görüntünün yaklaşık 1 ay içerisinde netleşmesi bekleniyor. Bu süreçte emeklilerin bu yıl alacakları bayram ikramiyelerinin 2024 tutarları belli olmuş olacak.