Depremzedeler için kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği Resmi Gazete'de yayımlandı

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük depremlerden sonra 11 il feci etkilendi. Depremzede vatandaşlar için kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret kararı ile ilgili yeni gelişme yaşandı.
Depremzedeler için kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği Resmi Gazete'de yayımlandı

Depremzedeler için kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği Resmi Gazete'de yayımlandı: Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem sonrasında 11 ilde büyük yıkımlar meydana geldi. Birçok vatandaş hayatını kaybederken binlerce insan ise evsiz kaldı. Çevre ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından olağanüstü hal kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanında alınan tedbirler 22 Şubat 2023 tarihli 32112 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi aracılığıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Bu konu hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bakanlık afet bölgesinde alınan önlemler kapsamında OHAL süreci boyunca bölgesel krzi gerekçesiyle depremzede vatandaşlara kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret ödemeleri sağlayacağı duyuruldu. 

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK 

6 Şubat 2023 tarihinde depremin yaşandığı an itibariyle iş akdi bulunan deprem tarihi ve sonrasında depremin etkilerinden kaynaklı olarak işyerinin kapanması sebebiyle iş sözleşmesi sona eren vatandaşlar ve işsizlik  ödeneğinden yararlanamayanlara nakdi ücret desteği sağlanacağı Bakanlık tarafından yapılan açıklamada yer aldı. 

Bununla birlikte işverenin kısa çalışma başvurusunda bulunmasına rağmen gerekli prim şartlarını taşımaması nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar için ise nakdi ücret desteği verileceği yine Bakanlık tarafından açıklandı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada kısa çalışma ödeneğinin ve nakdi yardımın alınabilmesi şartları taşıyan vatandaşların e-Devlet üzerinden başvurularını yapabileceğini de açıklamalara eklendi. 

İSTİHDAMIN KORUNMASINA YÖNELİK BAKANLIK TARAFINDAN ALINAN ÖNLEMLER 

Depremden etkilenen bölgelerde istahdam edilen depremzede vatandaşların haklarının korunması ile ilgili Bakanlık tarafından açıklama yapıldı.

Bu açıklamada; "Bakanlık tarafından OHAL süresince istihdamın korunmasına ilişkin alınan tedbirler kapsamında istisnai haller dışında işten çıkarmalar yasaklandı. Tarafların hak kaybına uğramaması için toplu iş sözleşmesi süreci kapsamında; yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş sözleşmelerinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin hak düşürücü süreler uzatıldı" ifadaleri yer aldı. 

İlgili Haberler