Depremde hayatını kaybeden sigortalıların ailelerine maaş bağlanıyor mu?

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem Türkiye'nin tarihine geçti. 10 ilde yaşanan büyük yıkımda binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaşananların ardından depremde hayatını kaybedenlerin yakınları için alınan kararlar araştırılmaya başlandı.
Depremde hayatını kaybeden sigortalıların ailelerine maaş bağlanıyor mu?

Depremde hayatını kaybeden sigortalıların ailelerine maaş bağlanıyor mu? - Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Malatya, Kilis ve Hatay'da büyük yıkıma neden olan merkez üssü Kahramanmaraş olan depreminde 35 bin 418 vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremzedeler için hükümet tarafından çeşitli destek ödemelerinin yapılacağı açıklanırken bu kez de depremde hayatını kaybeden sigortalıların yakınları araştırmalara başladı. 

DEPREMDE VEFAT EDEN SİGORTALILARIN YAKINLARINA MAAŞ BAĞLANIR MI?

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan son açıklamada ''Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''35 bin 418 vatandaşımız hayatını kaybetti, 105 bin 505 vatandaşımız yaralandı.'' ifadelerini kullandı. Hayatını kaybeden sigortalıların hayatta kalan ailelerine herhangi bir destek ödemesi yapılıp yapılmayacağı merak edilirken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, depremde hayatını kaybeden sigortalıların 1. derece yakınlarına aylık bağlanmasının şartlarını açıkladı.

SOSYAL GÜVENLİK UZMANI AÇIKLADI

Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına ödenecek ya da bağlanancak aylıkların yanı sıra malını mülkünü de kaybeden birçok vatandaşın desteğe ihtiyacı bulunuyor. Bunun için bir yasal düzenlemenin olduğunu aktaran, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, depremde hayatını kaybeden sigortalıların yakınlarına maaş bağlanabilmesi için gerekli şartları sıraladı. Buna göre depremde hayatını kaybedenlerin;

  • SSK'da 900 gün
  • BAĞ-KUR'da 1800 gün
  • Emekli Sandığında 1800 gün primleri varsa,
  • SGK'ya yazılı müracaat ile,
  • Eş, çocuk, anne ve babasına aylık bağlandığı bilgilerine yer verdi. 

Öte yandan konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan ya da bakanların konuya ilişkin yapacağı açıklama bekleniyor.

İlgili Haberler