Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına ölüm aylığı verilecek mi?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin ardından binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaşanan felakette hayatını kaybedenlerin yakınları için ölüm aylığı verilip verilmeyeceği sorgulanıyor.
Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına ölüm aylığı verilecek mi?

Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına ölüm aylığı verilecek mi? - 6 Şubat Pazartesi 2023 tarihinde Türkiye kabusu yaşadı. 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssünün Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olduğu kaydedildi. Deprem felaketinde can kaybı artarken 42 binin üzerinde vatandaşımız vefat etti. 

Türkiye deprem bölgesinde yaşanan ve 'Yüzyılın Felaketi' olarak adlandırılan depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da bazı sorularına yanıt arıyor. Deprem felaketinde hayatını kaybeden sigortalı çalışanların ailelerine ölüm aylığı bağlanacağı bildirilirken gerekli koşullar merak ediliyor. Şanlıurfa, Osmaniye, Diyarbakır, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Adana, Kilis, Elazığ ve Hatay'da büyük yıkıma neden olan depremin ardından hükümet çeşitli destek ödemelerinin yapılacağını açıkladı. Bununla birlikte uzmanlardan konuya ilişkin detaylar da kamuoyu ile paylaşıldı. 

ÖLÜM AYLIĞI DETAYLARI

Depremde hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine ölüm aylığı bağlanacağı biliniyor. Uzmanlar, vefat eden kişinin aktif çalışan ise bin 800 gün prim koşulu arandığına dikkati çekiyor. 4A'lı işçilerde ise 5 yıllık sigortalılık ve 900 gün prim koşulunun gerçekleşmesi gerektiği ve bu koşulları sağlamayanlar için ise bir defaya mahsus toplu ödeme yapıldığı kaydedildi. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, söz konusu ödemenin şartları ile ilgili olarak açıklama yaptı. Öğretim Görevlisi Zengin, "Deprem nedeniyle vefat edenler eğer emeklilerse bunların maaşları bir şarta tabi tutulmadan hak sahiplerine bağlanabiliyor. Eğer aktif olarak çalışıyorlarsa 4A'lı işçi, 4B'li Bağ-Kur'lu, 4C'li memur olarak çalışıyorlarsa burada temel bir şart var o da 1800 gün primlerinin yatmış olması gerekiyor." ifadelerine yer verdi. 

PRİMLER BİR DEFAYA MAHSUS ÖDENİYOR

Öğretim Görevlisi Zengin, prim koşulunu yerine getirmeyenler için toptan ödeme yapıldığını belirtti. Söz konusu ödeme için ''Bu toptan ödeme de kişinin primleri çalışan adına ödenen primleri bir defaya mahsus olmak üzere hak sahiplerine ödeniyor. Afet durumlarında ölüm aylığı koşullarında esnekliğe gidilebilmesi de mümkün. 1999 depreminde bu sürenin 360 güne düşürüldüğünü aktararak, "Bu konuda da belki ilerleyen günlerde adım atılma, çalışma yapılma ihtimalini değerlendiriyorum.'' diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlgili Haberler