Altına ABD darbesi, fiyatlar çok sert düştü! Ons ve gram altında son fiyatlar!

Altın fiyatları açıklanan ABD enflasyon rakamları ile tepetaklak oldu. Altın fiyatları neden düştü ve düşüş sürecek mi? Ons ve gram altında son fiyatlar neler?
Altına ABD darbesi, fiyatlar çok sert düştü! Ons ve gram altında son fiyatlar!

Altın piyasası için bu haftanın en önemli verisi açıklanacak olan ABD enflasyonuydu. ABD Çalışma Bakanlığı bugün Ocak 2024 döneminin enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan bu veri ile beraber ons altında çok ciddi bir düşüş kaydedildi. Fiyatlar tepetaklak olurken altın için çok önemli bir alım fırsatı noktası oluştu. Yatırımcılar ise altın fiyatlarında düşüşün kalıcı mı yoksa geçici mi olduğu sorusuna yanıt aramaya başladılar.

ALTIN FİYATLARI NEDEN DÜŞTÜ?

Altın fiyatlarının düşmesinin nedeni açıklanan ABD enflasyon verisi oldu. Beklentiler Ocak ayında ABD’de TÜFE’nin yüzde 2,9’a gerilemesi şeklindeydi. Ancak enflasyon rakamı beklentilerin üzerinde yüzde 3,1 olarak geldi. Bu durumun piyasalara etkisi ise oldukça olumsuz oldu. Dolar karşısında bulunan tüm varlıklar dolar endeksindeki yükselişlerle beraber geriledi. En çok etkilenen piyasa ise altın piyasası oldu. FED’in faiz indirimlerini ertelemesine dahi neden olabilecek bu gelişme altın piyasasında fiyatların sert şekilde düşmesine neden oldu.

ONS ALTINDA DÜŞÜŞ KALICI MI?

Altın fiyatlarındaki düşüşü değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “ABD enflasyon verisi sonrası dolar harici her şeye satış geldi! Dolar, karşısındaki tüm enstrümanları ezdi. Düşüşleri kısa vadeli olarak görüyorum. Dolar karşısındaki varlıklar ucuz.” dedi.

İslam Memiş’in değerlendirmesine göre ons altın fiyatındaki sert gerileme kalıcı olmayacak. Ons altın ilk şoku atlattıktan sonra yeniden yükselişe geçerek düştüğü yere geri dönebilecek. Ancak bunun zamanının ne olacağına ise tamamen reel piyasalar karar verecek.

ONS ALTIN NE KADAR OLDU?

Ons altın bugün ABD enflasyon verisi gelmeden önce piyasalarda 2.029 dolar seviyesinde işlem görüyordu. Açıklanan veri ile beraber sert bir şekilde düşen ons altın 1.990 dolar seviyesine kadar geriledi. Bir anda 39 dolar kayıp yaşayan ons altın bir süredir 2.000 doların üzerinde tutunuyordu. Bu aynı zamanda 2.000 dolar gibi psikolojik sınırın aşağısına gerileme anlamına da geliyor. Ons altın şu anda 1.994 dolar seviyesinde fiyatlanıyor.

ons-altin.jpg

GRAM ALTIN NASIL ETKİLENDİ?

Gram altının fiyatı ABD enflasyonu verisinin açıklanmasının hemen öncesinde 2.004 TL’den işlem görüyordu. Ancak açıklanan veri ile ons altında fiyatlar sert düşünce gram altın da bundan etkilendi. Gram altın 38 TL değer kaybı yaşayarak 1.966 TL’ye kadar geriledi. Şu anda ise gram altın 1.970 TL seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.

Öte yandan fiziki tarafta gram altında sınırlı bir düşüş gerçekleşti. Kuyumcularda şu anda gram altının fiyatı 2.052 TL olarak uygulanıyor.

Not: Burada yer alan bilgi ve yorumlar yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemişti.