MEB yeni karar aldı! Ortaokul ve lise müfredatı değişti, 2 yeni ders eklendi!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaokul ve liselerde iki yeni dersi daha müfredata ekleme kararı aldığı bildirildi. Ortaokul ve liselerde hangi yeni dersler geliyor?
MEB yeni karar aldı! Ortaokul ve lise müfredatı değişti, 2 yeni ders eklendi!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sisteminde çok köklü değişiklikler olmaya devam ediyor. Bakan Yusuf Tekin’in göreve gelmesi ile başlayan sistem değişiklikleri çok geniş bir yenikleri de beraberinde getirdi. Liselerde yeniden sınıfta kalmanın gelmesinden ortak sınavlara kadar çok önemli kararlar alınıp devreye sokulmuştu. Şimdi ise yeni bir karar daha alındı ve ortaokul ve lise müfredatına 2 yeni ders daha ekleniyor.

BAKANLIK EKLENECEK YENİ DERSLERİ AÇIKLADI

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklama yapılarak bu iki yeni ders hakkında bilgi verildi. Buna göre liselerde “adabımuaşeret”, ortaokullarda ise “görgü kuralları ve nezaket” dersleri müfredata eklendi. Bu dersler seçmeli olacak ve öğrencilere nezaket ve görgü kuralları konusunda temel bilgiler verilecek.

TALİM VE TERBİYE KURULU ONAYLADI

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan adabımuaşeret ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan görgü kuralları ve nezaket dersinin müfredatı için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı onay verdi. Bu dersler ortaokul ve liselerde böylece müfredata girmiş oldu.

DERSLERİN İÇERİKLERİ BELLİ OLDU!

Ortaokullarda tüm kademeler için seçmeli ders olarak okutulacak görgü kuralları ve nezaket dersinde öğrencilere görgü ve nezaket kurallarının önemi anlatılacak ve aile içinde, sosyal yaşamda, okulda görgü kurallarına uygun davranışların neler olacağı aktarılacak.

Ortaokullarda görgü kuralları ve nezaket dersi 72 saatten oluşacak. Bu 72 saatte 9 ayrı ünite işlenecek. Dersin birinci düzeyindeki müfredat, "görgü ve nezaket", "ailede görgü kuralları ve nezaket", "okul ortamında görgü kuralları ve nezaket", "toplum içinde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere dört üniteden oluştu. Dersin ikinci düzeyindeki müfredatında ise "görgü ve nezaket", "kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları ve nezaket", "çevrede görgü kuralları ve nezaket", "dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket", "farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere beş ünite yer aldı.

Lise 9 ve 10. sınıflarda 36 saatlik adabımuaşeret dersi ise seçmeli dersler arasına alındı. Bu derste görgü ve nezaket kuralları geniş bir bakış açısıyla işlenecek. Daha çok uygulamaya yönelik işlenecek bu derslerde örnek davranışlar üzerinde durulacak. Teorik bilgilerin verilmesinin yanında bu derste drama, gözlem, tartışma gibi etkinlikler de yapılacak.