Bozkuş Su kuyuları tarım alanlarını çöl haline getiriyor

Uşak Belediyesi’nin Bozkuş köyünde açtığı çok sayıdaki su kuyuların bölgede kuraklığa yol açtığı iddia edildi.
Bozkuş Su kuyuları tarım alanlarını çöl haline getiriyor

Uşak’ın susuzluğuna çare olması düşünülen kuyuların son yıllarda sayısının artması, bölgede tarımla uğraşan köylüleri endişelendirdi.

Türkiye’nin en verimli tarım alanlarından olduğu belirtilen, Akse, Bozkuş ve İkisaray köyleri arasındaki ovada suyun artık 100 metreden çıktığını söyleyen köylüler, Uşak Belediyesi ve bölgeden su temin eden bazı fabrikaların çok yakın zamanda Bozkuş köyünü tamamen susuz bırakmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

TÜRKİYE’NİN EN VERİMLİ OVALARINDAN BİRİSİ SUSUZLUKTAN KURUYOR

Türkiye’de nadir bulunan ve en verimli ovaları oluşturan 4 metre derinlikte alüvyon toprakla kaplı ve bol su bulunan Bozkuş Ovasında birkaç yıla kadar, her türlü meyve ve sebze yetişiyordu.

Ancak, yaşanan küresel ısınma ile birlikte baş gösteren su sıkıntısını gidermek isteyen Uşak Belediyesi, Bozkuş köyünde son 2 yılda 30’u aşkın kuyu açınca ovada büyük bir su sıkıntısı baş gösterdi.

Köylüler, “Daha önce suyumuz 4-5 metreden çıkıyordu. Bir boru uzatıp tulumba ile bile su çekiyorduk. Şimdi su bulmamız için 100 metreden fazla kazmamız gerekiyor. Su olmadığı için tüm fidanlarımız ve ağaçlarımız kurudu. Tarım yapamaz hale geldik” şeklinde yakındı.

“TOPRAK TAŞA DÖNÜŞMÜŞ”

Uşak’ın en deneyimli avukatlarından Muhterem Sayan, Bozkuş köyünde küçük bir bahçesi olduğunu belirterek susuzluk yüzünden toprağın taşa döndüğünü belirtti ve sorunu şöyle dile getirdi: “Uşak Havaalanı yanında Uşak Belediyesine ait büyükçe bir arazi var. Belediye bu araziye derin kuyu sondajları açıp şehrin su ihtiyacına destek olacak su alıyordu. Ancak son zamanlarda sürekli yeni kuyular kazdılar. Hala da kazıyorlar. Bozkuş Ovası 1. sınıf tarım arazilerinin olduğu çok kıymetli topraklardır. Daha bir kaç yıl önce 7-8 metreden pancar motorlarıyla su çıkarılır ve sulama yapılırdı. Belediye dev sondaj kuyularıyla korkunç boyutlarda yer altı sularını sömürdü ki artık köylünün 40-50 metrelik sondaj kuyularından su alınamıyor. Kuyular kurudu. Bir haftadır iyi kötü Uşak' da yağmur yağıyor. Bahçeme bir ağaç dikmek istedim. 10 Cm altındaki toprak o kadar susuz kalmış ki adeta taşa dönüşmüş, Kazma ile kazılmıyor.

Sayın Belediye!

Artık vahşi sömürünüzü durdurun. Hiç olmazsa yeni kuyu açmayın. Yoksa Bozkuş Ovasına yazık olacak. Sadece belediye değil bazı fabrikalarda yıllardır köyün suyunu kuruttu artık dur demek lazım yoksa köylü hepten susuz kalacak.”

Sayan, “Hayır susuz kalmayalım, kolaycılığa kaçmayıp her çağdaş ülkede olduğu gibi suyu doğal kaynaklardan alıp getirelim. Banaz çayı şakır şakır akıyor ve biz sadece seyrediyoruz mesela. Şunu unutmayalım ki doğayı tahrip edip ekolojik dengeyi bozacak nitelikteki sömürü torunlarımızın refahından çalmaktır” dedi.

“ÇOK ACİL EYLEM ACİL PLANI”

Uşak Mimarlar Odası Başkanı Çağlar Samancı; “Yer altı sularının kontrolsüz olarak kullanılması bir yana toprağın ilk 20 -25 cm sinin kuru olmasının bir nedeni de şimdilerde kimsenin kabul etmek istemediği küresel ısınma dolaysıyla kuraklıktır.

Aylardan Kasım sıcaklık 20 üstü derecelerde yağmur mevsim normallerinin çok altında . Palyatif çözümler yerine Çok acil eylem planı gereklidir” yorumunda bulundu.

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler