Babasının miras bırakmadığı çocuk ne yapabilir?

Miras konusunda bazı durumlarda pek de rastlanması zor durumlarla karşılaşmak mümkün olabiliyor. Miras bırakan vasiyetname ile mirasçılarından birisine miras bırakmayabiliyor. Bu durumda miras alamayan mirasçı ne yapabilir?
Babasının miras bırakmadığı çocuk ne yapabilir?

Miras alanında çok sayıda sorunun cevabı aranıyor. Miras paylaşımı yapmak genellikle herkesin hayatında en az bir defa rastladığı bir durum olabiliyor. Bu paylaşım da aykırı bir şekilde yapıldığında haksızlığa uğradıklarını iddia eden mirasçılar bu haklarını geri almanın yollarını arıyorlar. Bunun miras hukukunda yeri bulunuyor ama kuralların bilinmesi ve ona göre hareket edilmesi gerekiyor.

VASİYETNAME İLE MİRAS PAYLAŞTIRILABİLİR

Kişinin mirası hayatını kaybettikten sonra mirasçıları arasında paylaşılıyor. ortada miras bırakanın bir vasiyetnamesi yoksa yasalar hangi mirasçıya ne kadar pay veriyorsa ona göre miras paylaşımı yapılıyor. Ancak araya vasiyetname girdiğinde işler değişiyor. Vasiyetname ile miras paylaşımı yapıldığında bazı haksızlıklar yaşanabiliyor. Miras bırakan adaletsiz bir paylaşım yapmış olabiliyor. Mirasçılardan birisi veya daha fazlası almaları gereken miras haklarından mahrum kalabiliyorlar.

NE YAPILMALIDIR?

Vasiyetnamede kendisine miras bırakılmayan yasal mirasçının yapacağı ilk işlem vasiyetnamenin iptalini sağlamak için harekete geçmek olmalıdır. Bunun bazı koşulları bulunmaktadır. Vasiyetnamenin geçerli olmayacağı durumlar vardır. Vasiyetname usulüne göre yapılmamışsa mahkeme kanalıyla bunu iptal ettirmek mümkündür. Bu konuda hukuki destek alınması gerekmektedir.

Eğer anne veya baba mirasında çocuklarından birisine yer vermemişseler vasiyetname geçerli olsa bile o çocuk hakkının bir kısmını vasiyetname iptal olmadan da alabilir. Bu durumda saklı pay üzerinden çocuk miras hakkını isteyecektir. Anne veya baba mirasının yarısı çocukların saklı paylarıdır. Bu saklı paydan kişiyi miras bırakan bile mahrum bırakamaz.

Kendisine pay bırakılmayan çocuk mahkemeye başvurarak en azından saklı payını geri alabilir. Bu durumda saklı pay hesaplanır ve onun kadar miras çocuğa iade edilir. 10 evi ve 5 çocuğu olan bir ebeveynin miras paylaşımın her bir çocuğu 1 ev düşmektedir ve bu saklı paydır. Eğer kalan 5 ev için herhangi bir tasarrufta bulunulmamışsa onlar da çocuklar arasında paylaştırılır. Ancak miras bırakan o kalan 5 evi istediği kişiye de miras olarak bırakabilir.