6.5 şiddetinde deprem 7.8 şiddetinde hissedilecek! Deprem profesörü yıkılacak illeri açıkladı

Türkiye artçı depremlerle sarsılmaya devam ederken deprem profesörü büyük deprem beklenen iller ve bölgeler hakkında açıklama yaptı.
6.5 şiddetinde deprem 7.8 şiddetinde hissedilecek! Deprem profesörü yıkılacak illeri açıkladı

6.5 şiddetinde deprem 7.8 şiddetinde hissedilecek! Deprem profesörü yıkılacak illeri açıkladı - Kahramanmaraş depremleri ile büyük bir yıkım yaşayan Türkiye tarihte örneği zor görülen bir afet yaşamış ve tam 11 ilde birden yıkıma uğramıştı.

Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan deprem Adıyaman, Malatya, Kayseri, Hatay ve Gaziantep'i adeta yerle bir etmiş hatta Hatay ve Gaziantep'in bazı yerleşim yerleri merkez üssü Kahramanmaraş'tan daha büyük bir yıkıma uğramıştı. Depremin etkileri halen devam ederken 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük depremin ortaya çıkardığı muazzam enerji diğer fay hatlarını da harekete geçirmişti.

TÜRKİYE'DE BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE, NE ZAMAN OLACAK?

Depremin büyüklüğünün merkez üssünden itibaren yavaş yavaş etkisinin azalmaya başladığını ifade eden Koç, Mersin'in 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde olduğu gibi 7 üzerindeki 7.6-7.8 büyüklükteki bir depremde ciddi şekilde sallandığını belirtti. Koç, mesafe açısından bakıldığında 1998'de Adana'daki Ceyhan bölgesinde gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki depremin, Kahramanmaraş merkezli depremler kadar etki oluşturduğunu kaydetti.

Bu durumun da depremin olduğu yerle Mersin'e mesafesinin önem arz ettiğini gösterdiğine dikkat çeken Koç, "Mersin olarak düşündüğüm zaman sadece yerleşim merkezi değil, doğusunda Tarsus, batısına doğru Erdemli, Silifke, Anamur bölgesini de düşünecek olursak Adana'da olabilecek 6-6.5 büyüklüğündeki bir depremin, özellikle Tarsus bölgesinde, Mersin'in doğu kısımlarında ve kıyı bölgesinde daha büyük etkiler oluşturacağını tahmin ediyoruz. Kıyı bölgesinin bir de zemin özellikleri önemli oluyor depremin hasarıyla ilgili. Zemin özelliği açısından bu söylediğim yerler biraz risk taşıyan bölgeler. Yani biz Mersin'de sahil bölgesindeki zeminlerin iyi olmadığını, kuzeye doğru gittikçe zeminlerin daha iyi olduğunu net olarak görebiliyoruz.

Araştırmalar da bunu söylüyor zaten. Bir de binaların kalitesinin önemi öne çıkıyor. Mesela eski Mersin dediğimiz çarşının olduğu bölgedeki eski binalar neredeyse yıkılacak duruma gelmiş. Bunların 6-6.5 büyüklüğündeki bir depremde bile yıkılabileceğini tahmin edebiliriz." dedi.

NOT: Burada yer alan bilgiler Doç. Dr. Hayati Koç tarafından yapılan açıklamalardan derlenerek usakgundem.com editörleri tarafından haberleştirilmişti. Söz konusu bilgiler tahminleri içermekte olup kesinlik ifade etmez. Depremin önceden bilinmesi mümkün değildir.