Miras paylaşacak kardeşler dikkat! Malın çoğu bir kardeşe kalabilir!

Miras paylaşımlarında kardeşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar karşısında atılabilecek adımlar merak ediliyor. Kardeşler eşit payda miras almak zorundalar mı?
Miras paylaşacak kardeşler dikkat! Malın çoğu bir kardeşe kalabilir!

Miras paylaşımları aileler arasında birliği yok etmeye devam ederken anlaşmazlıkların çoğu kardeşler arasında yaşanıyor. Bu anlaşmazlıkları miras bırakan anne ve babaların adil olmayan uygulamaları da körüklüyor. Yasal uygulama uygulandığında herhangi bir sorun çıkmayacakken çocuklar arasında ayrım yapan bazı uygulamalar büyük bir krize neden oluyor. Sadece böyle bir nedenden dolayı hayatları boyunca kardeşleri ile küs kalan, bir daha yüz yüze bakmayan insanlar bulunuyor.

MİRAS PAYLAŞIMDAN KARDEŞLER ARASI DAĞILIM!

Miras paylaştırılacağı zaman kardeşler arasındaki dağılımın nasıl olacağı araştırılıyor. Öncelikle ortada herhangi bir vasiyetname yoksa, miras bırakan anne veya baba sağlığında mirasının bir kısmını bir veya birden fazla çocuğuna devretmemişse o zaman tamamen miras hukukunun genel kaideleri ile paylaşım yapılacaktır. Bu durumda bir kardeşin diğer kardeşten bir üstünlüğü olmaz. Bir kardeş ne kadar miras payı alıyorsa diğer kardeşler de o kadar miras payına sahip oluyorlar.

VASİYETNAME VARSA NE OLUR?

Miras paylaştırılacağı sırada miras bırakanın vasiyetnamesi ortaya çıkarsa ilk olarak yapılacak işlem bu vasiyetnamenin geçerli olup olmadığını tespit etmek olmalıdır. Örneğin zorla yapılan bir vasiyetname geçerli olmayacağı gibi saklı payların korunmadığı bir vasiyetname de hukuken kabul görmeyecektir.

Vasiyetname geçerli ise o zaman vasiyetnameye göre miras paylaşımı yapılır. Ancak o vasiyetnamede çocukların saklı payları kardeşlerden birisine veya 3. bir kişiye devredilemez. Böyle yapılan bir vasiyetname kuralına göre yapılsa da bozulacaktır.

KARDEŞLER NASIL FARKLI PAY ALABİLİR?

Miras bırakan çocukları arasında ayrım yapmayı kafasına koymuşsa hukuken bunu yapabilir. Mal varlığının yarısını çocuklarından birisine kolay bir şekilde devredebilir. Ancak kalan yarısında diğer çocukların da payı olacağı için bunu yapamaz. Bu durumda mal varlığının yarısını alan kardeş ayrıca diğer yarısı için kardeşleri ile paylaşıma gidip hak alacak ve mirasın önemli bir kısmına sahip olacaktır. Üstelik bu miras paylaşımı hukuki olduğu için herhangi bir şekilde bozulamayacaktır.