3 gün önceden Bursa depremini bilmişti! Japon uzman sıradaki 18 ili sıraladı

Dün Gemlik bölgesinde meydana gelen 5,1'le 4,5 şiddetindeki depremler vatandaşları tedirgin etmişti. Bu durum vatandaşların İstanbul depremi yakın mı? Sorusunu sormasına neden oldu. Konuyla ilgili deprem uzmanının 3 gün önce Bursa’yı uyardığı ortaya çıktı
3 gün önceden Bursa depremini bilmişti! Japon uzman sıradaki 18 ili sıraladı

İstanbul depremine ilişkin yaptığı açıklamalarıyla gündem olan Japon deprem uzmanı Moriwaki, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Depremlerin sık sık, haftada 1, günde bir veya gün içerisinde bir kaç kez görmeye başladığımız zaman büyük depremin habercisi diyebiliriz" derken, Türkiye'nin her yerinde kırılmaların başladığını söyledi. 3 gün önce Bursa civarı için deprem uyarısında bulunan Moriwaki, tek tek illeri işaretleyerek 'tehlikeli”

3 DAKİKA ARAYLA OLMUŞTU

Bursa merkezli depremler dün 3 dakika ara ile peş peşe olmuştu. Konuyla ilgili AFAD, depremin büyüklüğünü 5,1 ve 4,5 olarak açıklamıştı. Deprem çevre illerden de hissedilirken, herkesin aklına olması beklenen büyük İstanbul depremi geldi.

“ÇOK FAZLA DEPREM OLMAMASINA RAĞMEN..”

Depremlere ilişkin değerlendirme yapan uzman isim, 32 yıldır Türkiye’de olduğunu ifade ederek, ”32 yıldır Türkiye’deyim. Fazla sık sık deprem yok. Ama 3 sene önce Silivri’de deprem oldu. Cami minaresi düştü, okulların bir kaçında da zarar oluştu. Sonrasında Elâzığ’da deprem oldu. Ardından Bingöl ve ikinci Elâzığ depremi. Ardından Ege’de Manisa, Muğla ve İzmir’de deprem oldu. Çok fazla deprem olmamasına rağmen geçen sene de bu sene de Konya’da deprem oldu” açıklamasın yaptı.

2023/08/16/deprem-1.jpg

“ŞİMDİ HER YER KIRILMAYA BAŞLADI”

Türkiye’de 6 plaka olduğunu ifade eden deprem uzmanı Moriwaki, şu anda her yerin kırılmaya başladığını, “Türkiye’de 6 tane plaka var. Anadolu levhası, Afrika levhası, Karadeniz, Ege... Bu levhalar şimdiye kadar biriktirdiği gücü atmaya çalışıyor. Sadece Doğu Anadolu fay hattı 500 sene kırılmadı ama kırılmaya başladı. Şimdi her yerde kırılmalar başladı” şeklinde ifade etti.

BÜYÜK DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?

Vatandaşlar meydana gelen bu depremin büyük depremin habercisi olup olmadığını merak ediyor. Bu konuya da açıklık getiren uzman isim, depremlerin sık sık olması gerektiğini örneklendirerek, şunları söyledi:

“Yeni açıklamalarda bulunan Moriwaki, “Dün sadece 1 tane yaşandı. Depremlerin sık sık, haftada 1, günde bir veya gün içerisinde bir kaç kez görmeye başladığımız zaman büyük depremin habercisi diyebiliriz. Mesela, Kahramanmaraş’taki gibi. Burada büyük deprem gelmeden önce sık sık depremler yaşandı. Sonrasında büyük deprem oldu. Yani bir tane deprem olması hemen büyük deprem olacak anlamına gelmez. Art arda depremler olursa bunu bir işaret olarak algılayabiliriz. Büyük deprem yaklaşırken 10 kere, 20 kere, art arda deprem sıklıkları yaşanacak”

O İLLER RİSK ALTINDA

O illerin risk altında olduğunu ifade eden Moriwaki, bölge bölge şu illeri söyledi:

Birinci Bölge: Elazığ, Maraş, Hatay

İkinci Bölge: Bingöl, Muş, Bitlis, Van

Üçüncü Bölge: İzmir

Dördüncü Bölge: Marmara (İnegöl, Bursa, Bandırma, Balıkesir, Çanakkale)