Memur Toplu Sözleşme Masasından Buruk Kalktı

Hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan toplu sözleşme görüşmeleri hakem heyetine gitmeden sonuçlandı. Buna karşılık memurlar istedikleri sonucu alamadı.
Memur Toplu Sözleşme Masasından Buruk Kalktı

Bu durumun nedeni memur tarafını temsil eden memur sendikasının teslimiyetçi tutumu olarak belirtildi.

Pazarlık Masası Nasıl Oluştu?

Hükümet tarafında çalışma bakanı, memur tarafında ise memur sen sendikasının yer aldığı görüşmelerde diğer memur sendikaları KESK ve Kamu-sen iki yıllık ücret artışlarını memur -sen sendikasının aksine yüksek taleplerle dile getirdiler. Tüm bunlara karşın hükümet memurlara 2018 ve 2019 yılları için her altı ay %3 olarak teklif sundu. Bu teklif memur-sen tarafından uygun bulunmadı. Diğer sendikalar ise teklifi pazarlık dahi edilemez buldu. Bunun üzerine hükümet tarafı teklifini birinci yıl için %3.5+3.5, 2019 yılı için ise % 4+5 şeklinde revize etti.

Sonuç

Pazarlık için son gün olan 21 Ağustos günü bir açıklama yapan memur-sen son dakikaya kadar uzlaşıya hazır olduklarını belirtti. Sürenin bitişine dek hükümet tarafından yeni bir teklif gelmedi. Tüm sendikalar durumun hakem heyetine gideceği umudunu taşırken, saat 02 sıralarında bakan Jülide Sarıeroğlu anlaşma sağlandığını duyurdu.

Artış Ne Kadar?

Anlaşmayı Twitter hesabından açıklayan memur-sen başkanı Ali Yalçın; 2018 yılı zammının %4+3.5, 2019 yılı zammının ise %4+5 olduğunu, bu oranlara enflasyon farklarının da ekleneceğini belirtti. Mutabakat metni imzalanırken bir açıklama yapan bakan: “aile yardımı dahil en düşük devlet memuru maaşı Temmuz 2018 tarihinde 2929 liraya çıkacak” dedi.