Alan bazlı fındık destek ödemeleri 2024! Yer parası yattı mı?

Fındık üreticilerine her yıl verilen alan bazlı destek ödemeleri ile alakalı olarak araştırmalar sürüyor. Fındık destek ödemeleri ne zaman yatacak?
Alan bazlı fındık destek ödemeleri 2024! Yer parası yattı mı?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere çeşitli destek ödemeleri verilerek üretim yapmaları teşvik ediliyor. Bazı ekonomik ve stratejik ürünlerin üretilmesi için de verilen bu desteklerden gerekli işlemleri yapan çiftçiler yararlanıyorlar. Fındık üreticilerine de devlet uzun yıllardır destek ödemesi yapıyor. Bu destek ödemeleri ile alakalı olarak son günlerde araştırmalar hızlandı. Fındık için alan bazlı destek ödemelerine dair son dakika gelişmeleri nelerdir?

ALAN BAZI FINDIK DESTEK ÖDEMESİ NEDİR?

Türkiye’de fındık üreticileri alan bazlı fındık destek ödemesi adı altında her yıl devlet desteği alıyorlar. Fındık üretimini teşvik etmek amacıyla verilen bu destekler çiftçilerin yeni sezon masraflarında kullanılıyor. Dönüm başı hesabı ile verilen destekler bazı çiftçiler için oldukça önemli bir görev görüyor. Uzun yıllardır zamlanmayan bu destek ödemeleri bu yıl da aynı tutar üzerinden ödenmesi bekleniyor.

YER PARASI ÖDEMELERİ YAPILDI MI?

Alan bazlı fındık destek ödemeleri fındık üreticileri arasında “yer parası” olarak da adlandırılıyor. Son günlerde yer parası ödemelerinin yapılıp yapılmadığı araştırılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bu yıl için alan bazlı fındık destek ödemelerini henüz yapmadı. Ödemelerin ne zaman yapılacağına dair de açıklama yapılmış değil. Yer parası ödemelerinin en geç 1-2 hafta içerisinde yapılması bekleniyor. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın duyuruları ilgiyle takip ediliyor.

KİMLERE ÖDEME YAPILACAK?

Alan bazlı fındık destek ödemelerinden her fındık üreticisinin yararlanma hakkı bulunmuyor. Bu ödemeleri alabilmek için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) adı verilen sisteme kayıt olmuş olmak gerekiyor. Bunun yanında 2023 yılında gerekli başvurunun da yapılmış olması gerektiği biliniyor. 2023 yılında başvurularını yapan fındık üreticileri bu yıl bu destek ödemelerinden yararlanabilecekler. 2024 yılında da aynı başvuruyu tekrarlayanlar veya yeniden başvuru yapanlar da 2025 yılında yapılacak olan ödemelerden faydalanma hakkına sahip olacaklar.

GÜBRE VE MAZOT DESTEKLERİ ÖDENDİ!

Fındık üreticilerine alan bazı desteğin yanında bir de gübre ve mazot desteği veriliyor. Bu ödemeler Mart ayında çiftçilerin Ziraat Bankası hesaplarına yattı. Ancak bu paranın amacı dışında kullanılmaması için hesaba yatan para nakit olarak ödenmedi. Çiftçiler mazot ve gübre alımlarında Ziraat Bankası kartları üzerinden ödemelerini yapabildiler.