Bodrum’da gökyüzünde Kızıl Cin görüldü! Kızıl Cin nedir, neyin habercisi?

Muğla Bodrum açıklarında gökyüzünde görülen Kızıl Cin gündem oldu. Görüntüler kısa süre içerisinde sosyal medyada gündem olurken, vatandaşlar Kızıl Cin nedir, neyin habercisi? Kızıl Cin nasıl oluşur? sorularına yanıt aramaya başladı.
Bodrum’da gökyüzünde Kızıl Cin görüldü! Kızıl Cin nedir, neyin habercisi?

Bodrum açıklarında gökyüzünde Kızıl Cin görüntülendi. Fırtına bulutlarının içerisinde elektrik boşalmaları sonucunda meydana gelmesi sonucunda ortaya çıkan kızıl görüntü Kızıl Cin olarak biliniyor. Kızıl Cin nedir, nasıl oluşur, ne zaman meydana gelir? İşte detaylar..

Güney bölgeleri için Meteoroloji, peş peşe uyarılarını yapmıştı. Gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Bölgede okullar bugün tatil edilirken, Antalya Valiliği, okulların Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde yarın da tatil edileceğini açıkladı.

KIZIL CİN FOTOĞRAFLANDI

Sabah saatlerine kadar peş peşe çakan şimşekler gökyüzünü resmen geceden gündüze çevirdi. Rodos Fethiye bölgesi arasında Kızıl Cin olarak tanımlanan yıldırım Bodrum açıklarında Fotoğrafçı Berkalp Turper tarafından görüntülendi. Görüntüler kısa süre içerisinde sosyal medyada gündem oldu.

ekran-goruntusu-2024-02-13-161217.png

KIZIL CİN NEDİR?

Kızıl Cin, fırtına bulutlarının içerisinde meydana geliyor. Elektrik boşalmaları sebebi ile oluşan Kızıl Cin için Turper şunları söyledi:

“Bu boşalmalar, bulutların içindeki pozitif ve negatif yüklü parçacıkların bir araya gelmesiyle gerçekleşiyor. Elektrik boşalmaları, nötr azot moleküllerinden geçen elektrik akımı sonucunda 'Kızıl cin'i oluşturuyor”

KIZIL CİN NEYİN HABERCİSİ?

Kızıl Cin, Red Sprite olarak biliniyor. Atmosferde görülen bir yıldırım türüdür. Atmosferik bir olay olması sebebi ile yıldırım aktivitesi olarak da tanımlanabilir. Yıldırımların atmosferin üst katmanlarına kadar ulaştığını göstermektedir.