Ayşegül ÇAMLI

Ayşegül ÇAMLI

KÖTÜ KÖPEK YOKTUR, KÖTÜ SAHİP VARDIR

Merhaba Uşak umarım iyisinizdir. Bugün tehlikeli sayılan bazı köpek cinslerinin Tarım ve Orman İl İlçe Müdürlükleri veri tabanına kaydedilmesi verilen sürenin son günü.

Bu köpek cinslerini şöyle bir hatırlayalım derseniz;

Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino ,Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier, Amerikan Bulluy

Bu türlerin 14.01. 2022 tarihine kadar (Bugün) kısırlaştırması ve buna dair belgenin bakanlığın veri tabanına işletilmesi gerekiyor.

5199 Sayılı Kanunun 14. Maddesi hükmü uyarınca; “Bu hayvanlar, kayıtsız, belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamaz. Halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde ve çocuk oyun alanları ve parklara sokulamaz.  Bu hükümlere aykırı hareket edenlere 11 bin TL para cezası var.”

Kaç kişi pitbulların 19.yy’ da  bakıcı köpek olarak tanındığını biliyor?

Geçtiğimiz günler de hatırlarsanız Gaziantep de küçük kız 2 pitbull köpeğinin saldırısına uğramıştı. Bu köpeklerin sahipli köpekler olduğu bilgisini edindim. “Sahipli veya sahipsiz fark etmez köpekler çocuklara vahşice saldırdı en büyük suç hayvanlar da” dediğinizi duyar gibiyim.

19.yy’ da insanlar pitbulları bebek bakıcısı olarak en uygun köpek cinsi olarak kabul etmişlerdir. O yıllar da bebeğin bulunduğu her evde mutlaka bir bakıcı köpek vardı. Ailenin sosyal durumunun bir önemi olmaksızın, bu köpekler kendilerine iyi bir isim oluşturup çocukların yanında harika davranışlar sergileyip herkes tarafından sevilmiştir.

Ancak şu an Ülkemiz de bu cinse tamamen ön yargı bulunmaktadır.

Bir pitbull agresif davrandığı zaman, bu tamamen köpeğin cahilliğinden ve sahibinin onu eğitmemesinden kaynaklıdır.

Eğer sahip bir pitbull vb. cins köpeklere nasıl davranılması gerektiğini onu eğitmeye yönelik bilgilere sahip değilse köpeği sahiplenmesi bana göre doğru değildir. Bu yüzden her önüne gelenin bu cins köpeklere sahiplenmesi yasaklanmalı, bu konu da yasal katı kurallar getirilmelidir. Pitbulların da daha özel bir şekilde korunması eğitimlerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Asıl vahşet gören pitbullardır

Bu ay içerisinde bir pitbull’un sahibi tarafından barınağa bırakılarak terk edilmesi sonucu uzun bir süre kendini aç bırakıp öldürdüğü yani intihar ettiği bilgisine ulaşılmış.

Eğer o cinse özel eğitimler verip eğitemeyeceksen, iyi bir şekil de yetiştirip bakamayacaksan Sahiplenme!

Bir canlının sorumluluğunu almak, onu büyütmek ve yetiştirmek çocuk oyuncağı değildir!

Eğitim her zaman birinci adım olarak aile de başlar. Anne – Baba çocuğunu güzel ahlaklı, en önemlisi vicdanlı bir şekilde yetiştirirse bizim toplumumuz da ne çocuklar, ne insanlar, ne hayvanlar ne de hayvanlar tarafından insanlar zarar görür.

Hiçbir konu da hiçbir zaman geç kalınmış değildir “Zararın neresinden dönersen kârdır.”

İlk makalem de de dediğim gibi “Hadi Uşak farkını yarat”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşegül ÇAMLI Arşivi