Kore Gazisinin 66 Yıllık Günlüklerini Benden Dinleyin

88 yaşındaki Kore gazisi Rahmi Günay, 66 yıldan beri sakladığı günlüklerini saklıyor. Savaşın zor koşulları altında anılarını yazdığı günlükleri yaşanan bir tarihi de gözler önüne seriyor. Yaşamını İzmir’in Bornova İlçesinde Sürdüren Kora gazisi Rahmi Günay, iki çocuğuyla beraber yaşıyor. Komşuları tarafından da çok sevilen Günay için yaşadığı apartmanın adına ‘Gazi’ adı verilmiş. 1930 doğumlu olan Günay, Kore Savaşı’nın zor günlerini unutamıyor. 1951 yılında askere alınan Günay, ilk görevini Bergama’da yerine getirip, daha sonra bir yıllığına Kore’ye gönderilmiş.

Askerdeki görevi Çavuşluk olan Günay’ın aklına bir fikir geliyor ve kendisini İzmir’den Kore’ye götürecek gemiye binmeden önce birkaç defteri yanına alıyor. Ve bu sayede Kore Savaşı’nın sert yüzünü görmemizi sağlayan günlükler de ortaya çıkmış oluyor.

Günay özellike, Türk askerinin oldukça zorlu ama kahramanca mücadele ettiği Vegas Muharebesini unutamadığını söylüyor. Bu zorlu günlerin hala etkisinde olan Günay günlüklerini baş ucunda saklıyor ve Kore Savaşı günlerini hayatının en gurur duyduğu dönemi olarak nitelendiriyor.

Günay, o günlerden gururla bahsederken,  "Her okuduğumda hatıralar gözümün önüne geliyor. Günlüklerimi okudukça heyecanlanıyorum. Orada kaldığım müddetçe başımdan geçen anıları günü gününe yazdım. Günlükleri ileride okurum ya da çocuklarıma bir hatıra olsun diye yazdım. Çocuklarımın 'Bizim babamız savaşa gitmiş, görmüş geçirmiş, hepsini yazmış.' demelerini istedim. Günlüklerimi çocuklarıma ve torunlarıma bırakacağım."diyor.

Günay’ın anılarında hala aklında olan en canlı kısım ise Kore’ye vardıklarında oranın halkının askerleri elma ile karşılamaları. Günay, savaş boyunca Kore halkının askerlere sevgi dolu davrandığının da özellikle altını çiziyor.

Birçok arkadaşının Kore’de şehit düştüğünü belirten Günay, 2005 yılında bir kere daha Kore’ye gitmiş. Kendisine davet Kore Hükümeti tarafından yapılmış.

Rahmi Günay’ın günlüğünde en çok dikkat çekenlerden biri de Vegas Muharebesi’nin kahramanlarına yazdığı şiir oldu.

"Taarruz başladı kanlı Vegas'ta/ Çarpışırız bir tek kişi kalsak da/İmanlı göğsümüzden yara alsak da/ Vurun arkadaşlar zafer bizimdir/ Kanlı Vegas dediğim bir siyah tepe/ Alçak Çinlilere olsun bu küpe/ Vurdukça coşuyor bu kahraman körpe/ Kovala Mehmet'im bu zafer bizimdir/ Çoşun arkadaşlar süngüyü takın/ Kolluyor seni Yaradan hakkın/ Kükremiş aslan gibi yapıyor/ Çıkın, biçin kahramanlar zafer bizimdir/ Kore dağlarında adın anılsın/ Göğsünüze madalyalar takılsın/ Bayrağımız göndere asılsın, zafer bizimdir."

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi