Yılbaşı yaklaşırken hindi fiyatları bir baba hindi

Yılbaşı yaklaşırken, yılbaşı yemeğinin simgesi hale gelen hindiler pazarda canlı olarak satılmaya başlandı. Pazarda canlı hindilerin tanesi 120- 200 TL arasından müşteri bekliyor.
Yılbaşı yaklaşırken hindi fiyatları bir baba hindi

Amerika'da ailece toplanılan Şükran Günü yemeklerinde tüketilen hindi son yıllarda ülkemizde de yılbaşı yemeğinde birinci sıraya oturdu. 2019 yılı yaklaşırken bir baba hindiler tüm alımı ve çalımı ile pazarlarda satışa sunuldu. Yaptığımız Pazar araştırmalarında 10-12 kilogram dişi hindilerin 120-180 TL, aynı ağırlıkta erkek hindilerin de 180-200 TL arasında satıldığına şahit olduk. 

YILBAŞILARIN DEĞİŞMEZ YEMEĞİ 
İngilizlerin sadece Christmas (Noel) gecesi, Amerikalıların Şükran Günü, Türklerin de sadece yılbaşı günü olan hindi fiyatları şu anda el yakıyor. Marketlerde bütün hindilerin kilosu canlı olarak 16 TL’den satılırken, pazarda erkek ve dişi hindilerin fiyatları değişiyor.  Kütahya İline bağlı Gediz İlçesi Sobacılar Köyünde yetiştirdiği hindileri Mende Pazarında el arabası içerisinde satmaya çalışan Mehmet Çelik (55), “Hindilerim, sadece arpa buğday ve pelitle doğal olarak beslenmiş, tamamen organik bir ortamda büyümüşlerdir.  Ağırlığı 10-12 kilogram arasında olan dişi hindileri 120-180 TL’den satıyorum. Erkek hindilerde ise 180-200 TL arasında biraz daha fazla fiyat istiyoruz” dedi. Hindinin kilosunun marketlerde 16 TL civarında satıldığını belirten Çelik, “Vatandaş canlı olarak benden alırsa kilosu 12-13 TL’ye gelir. Şu anda organik hindilerime ilgi çok oluyor. Kimi telefon numaramı alıyor. Kimisi de hesabını yapıp yılbaşına yakın karar vereceğini söylüyor” ifadesini kullandı.

HİNDİ ETİ FAYDALI MI?
Hindi Üreticileri Platformu'na göre tüketilen etler arasında yağı en düşük olanlardan biri hindi eti. 100 gram ızgara hindi göğüs eti, sadece 155 kalori ve 1,7 gram yağ içeriyor. Yani normal bir hindi yemeğinde bulunan yağ, kırmızı etteki yağın ancak yarısı kadar.

Beslenme ve Diyet Uzmanları, hindinin kolesterol açısından düşük olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, "Kalorisi düşük. Kırmızı eti bir porsiyon veriyorsak, hindiyi iki porsiyon veriyoruz. Ayrıca tavuklar hormonlarla büyütüldüğü için daha sağlıksız. Hindi, doğal yöntemlerle yetiştiriliyor. Hindinin depresyona ve ruh halini düzeltmeye yaradığına ilişkin çalışmalar da var" diyor.

 

HİNDİ DOLMA NASIL YAPILIR?
1 adet hindi, 2 adet soğan, 4 bardak su, 3 su bardağı pirinç, tuz, karabiber

Hindiyi dörde bölünmüş soğan, tuz ve karabiberle suda haşlayın. Suyu eksildikçe su ilave edin. Pişince suyunu ayırıp 3 su bardağı pirinçten iç pilav yapın. İç pilavı, soğumuş olan hindinin içine doldurun. Karnının açık kısmını kürdanlarla tutturup fırına verin. Arasına üstüne kendi suyunu gezdirerek pişirin.


YILBAŞINDA NEDEN HİNDİ KESİLİR? BU GELENEK NEREDEN GELİYOR?
Hepimizin bir batı geleneği olarak bildiği yılbaşılar da Hindi yemenin nereden geldiğini biliyor musunuz?
Yılbaşı gecesi dendiğinde çam ağaçları, Noel süsleri, hediyeler ve başköşesinde hindi bulunan sofralar aklımıza gelmektedir.
Ancak bu çağrışımlar ile ilgili bazı yanlışlıklar var…
Örneğin; Noel süsleri ve çam ağaçları, Hıristiyanlar tarafından Hz. İsa’nın doğumunun kutlandığı 25 ve 26 ocak tarihlerinde kutlanılmakta olan Noel bayramı ile ilgili kavramlardır ve yılbaşı kutlamaları ile alakasız kavramlardır.
Hele yılbaşı gecesi ve hindi arasındaki ilişki söz konusu olduğunda, oldukça alakasız bir tablo söz konusudur. Öncelikle yılbaşı sofralarında hindi bulunması ile ilgili hiçbir kültürde, hiçbir dini inançta herhangi bir ifade bulunmuyor. 
Günümüzde evcilleştirilmiş olan hindiler, Amerika’nın keşfi öncesinde yabani olarak yaşamlarını sürdüren hayvanlardı.
Amerika’da yaşamakta olan yerliler ise ziyaretçiler ile zaman içerisinde gelişen ilişkileri doğrultusunda mısır ekimi ve hindi avcılığı gibi bazı bilgileri paylaşmışlardır.
Bu nedenle her yıl kasım ayı içerisinde Kızılderililere şükranlarını sunmak amacı ile İngilizler tarafından kutlanan şükran gününde, yemek sofralarında hindi yerini almış.
Zaman içerisinde hindi, büyük ve iştah açıcı görüntüsü ile özel günlerde sofralarda yerini almaya başlamıştır.