Vali Kocabıyık Büyükoturak Doğal Yaşam Köyü’nü ziyaret etti

Uşak Valisi Funda Kocabıyık Büyükoturak köyünden kurulan doğal yaşam merkezini ziyaret etti. Burada 300 vatandaşın dolaylı yoldan gelir elde edeceğini, 9 vatandaşın da istihdam edildiğini hatırlatan Kocabıyık, projeyi tamamlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Vali Kocabıyık Büyükoturak Doğal Yaşam Köyü’nü ziyaret etti

Banaz İlçesine bağlı Büyükoturak Köyünde kurulan doğal yaşam merkezini ziyaret eden ve buradaki çalışmalar hakkında bilgi alan Uşak Valisi Funda Kocabıyık, “2019 yılında Valiliğimiz tarafından hazırlanan ve ZAFER Kalkınma Ajansı’nın SOGEP (Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı) kapsamında desteklenen Büyükoturak Doğal Yaşam Köyü projemizi tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Proje kapsamında çeşitli tıbbi aromatik bitkilerin işlenerek ve kurutularak, yağ, çay, kozmetik ve dezenfektan ürünlerine dönüştürüleceği bir tesis kurduk.

Yaklaşık 300 vatandaşımızın doğrudan ve dolaylı olarak gelir elde etmesini hedeflediğimiz projemizde 9 vatandaşımıza da istihdam imkânı yaratmış oluyoruz.

İlimiz için hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

AROMATİK BİTKİ ÜRETİCİLİĞİNİ TEŞVİK İÇİN KURULDU

Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2019 SOGEP (Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı) kapsamında Uşak İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan TR33/19/SODESGP/0010 No'lu “Büyükoturak Doğal Yaşam Köyü Projesi” desteklenmeye hak kazanmıştı.

Proje maliyeti 1.440.900 TL olup Proje Bütçesinin %83,28’lik (1.200.000 TL) kısmı Zafer Kalkınma Ajansı tarafından karşılanmaktadır. Kalan %16,72 lik (240.900 TL) kısmı ise başvurucu kurum olan Uşak İl Özel İdaresi ve proje ortağı olan Banaz Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Banaz Ziraat Odası tarafından karşılanmıştı.

Proje kapsamında Büyükoturak Köy Tüzel Kişiliğine ait olan atıl durumdaki belediye binası ve eklentileri proje kapsamında tıbbi aromatik bitki işleme ve satış tesisine dönüştürülerek tesiste çeşitli tıbbi aromatik bitkilerin yağları çıkarılacak ve bu yağlardan çeşitli kozmetik ürünler (kolonya, krem, sabun vb.) imal edilecektir.

Bunların yanı sıra kurulacak olan demonstrasyon bahçesinde çeşitli tıbbi aromatik bitkiler yetiştirilerek üreticinin bitkiyi görmesi sağlanacaktır. Bu sayede bölgede tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği teşvik edilecek, üretim çeşitliliği ve üretim miktarı arttırılacaktır. Bölgede imal edilen ürünler kurulacak olan satış ofisiyle yerinden ve online ticaret siteleri aracılığıyla internet üzerinden satışa sunulacaktır.

Proje kapsamında bölge halkına ve üreticilere çeşitli teknik, kültürel ve bilgilendirici eğitimler verilecektir. Proje tamamlandığında bölgede tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini yaygınlaşacak ve bölgede yeni bir iş sektörü oluşarak tıbbi aromatik bitkilerin ekiminden nihai ürün elde edilmesine ve satışına kadar tüm aşamalar tesiste gerçekleştirilecektir.

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler