Tadilat nedeniyle kiracı evden çıkarılır mı?

Kiracılar ile ev sahiplerini karşı karşıya getiren konulardan birisi de tadilat oluyor. Ev sahibi tadilat gerekçesi ile kiracıyı evden çıkarabilir mi?
Tadilat nedeniyle kiracı evden çıkarılır mı?

Evlerde yapılan tadilatlar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Genellikle kiracının yaptığı tadilatlardan dolayı ev sahibinden masrafını tahsil etmek istemesi ile gündem olan bu konunun bir başka boyutu daha bulunuyor. Ev sahipleri eve tadilat yapmak istemesi durumunda kiracıyı evden çıkarmayı deniyorlar. Bu da başlı başına bir kriz nedeni oluyor. Ev sahibi tadilat gerekçesini ileri sürerek kiracıdan evden çıkmasını isteyebilir mi?

TADİLAT GEREKÇESİ GEÇERLİ Mİ?

Ev sahipleri evlerinde tadilat yaptırmak isteyebilirler. Mülkiyet hakkı nedeniyle bu durum karşısında bir engel bulunmuyor. Ancak ev sahipleri bunu kolay kolay kiracının evden çıkması için gerekçe olarak kullanamıyorlar. İmkansız değil ama çok kapsamlı koşulların bir arada olması gerekiyor.

Ev sahibinin evde yapacağı tadilatın aciliyeti varsa ve bu tadilat sırasında kiracının evde bulunması hem tadilatı engelliyor hem de kiracıya büyük oranda rahatsızlık verecekse o zaman kiracının evden çıkması gerekebilir. Ancak bunun oldukça uzun bir süreci olabilir.

Kiracı tadilat gerekçesi ile evden çıkacaksa ev sahibinin buna dair süreçleri yönetmesi gerekiyor. Önce kiracıya bildirim yapılması ilk koşul olarak öne çıkıyor. Kiracı aldığı bu bildirime rağmen evden çıkmak istemeyebilir. O zaman da mahkeme süreci başlayacaktır. Bu süreç oldukça uzayabilir. Bunun için kiracı ile anlaşma yoluna gidilmelidir.

Kiracı tadilat gerekçesi ile evden çıkarsa ev sahipleri tam olarak rahatlayamıyor. Tadilat bittikten sonra evin yeniden kiralanması halinde öncelik evden çıkan kiracının olacaktır. Bu öncelik hakkının kullanılmasına izin verilmezse o zaman ev sahibi kiracısına tazminat ödemek zorunda kalır. Yani bu tadilat meselesi kiracının evden çıkarılmasına bahane edilemiyor.