Sivaslı Çileği parlak günlerine dönüyor

Sivaslı Belediye Başkanı Hürriyet Şafak, Sivaslı çileğini yaygınlaştırmak için çilek üreticilerine 500 bin çilek fidesini ücretsiz olarak dağıttı. Sivaslı İlçe belediye binasında düzenlenen fide dağıtım törenine, Sivaslı Kaymakamı Semih Cembekli Belediye Başkanı Hürriyet Şafak ve pandemi dolaysı ile sembolik sayıda çiftçi vatandaşlar katıldı.
Sivaslı Çileği parlak günlerine dönüyor

Çilek fidesi dağıtım töreninde konuşan Sivaslı Belediye Başkanı Hürriyet Şafak, bu yıl bitmeden belediye olanakları ile üretilen 500 bine yakın çilek fidesini çiftçilere dağıtılarak toprakla buluşturulmasını hedeflediklerini söyledi.

Şafak, “İsteyen arkadaşlarımıza bu 500 bin çilek fidesini dağıtacağız. Her zaman diyoruz ki; Sivaslı çilek diyarıdır” Yıllardır satış yapamadığımızdan ya da gereği gibi pazarlayamadığımız için Sivaslı çileğini köreltmişiz.

Allah razı olsun, kaymakamımız da çilek üretiminde bize destek çıkıyor ve bu konuda Sayın Valimizle görüşmelerde bulunuyor. Artık ebeden deden kalan tarım yöntemlerini terke etmeliyiz. Toprağımız tahlil ettirmeliyiz. Modern tarıma geçmeliyiz. Ekmeğimize sahip çıkmalıyız. Eksiklerimiz tamamlamamız gerekiyor.

Suyumuzun ph değeri yüksek. Kireç fazla bu kireçlenmeyi engellemeliyiz.  Sivaslı çileğimize sahip çıkacağız. Belediye olarak amacımız, fidelerden kar sağlamak değildir. Zaten bedelsiz dağıtıyoruz. Amacımız, ilçemize özgü çileğimizi dünyaya tanıtmak ve tekrar o eski parlak günlerine döndürmek ve ilçe halkımıza kazanç sağlamaktır” dedi.

Şafak, üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda üreticilere garanti vererek, “Şimdi siz dağıttığımız fideleri yetiştirip 100 ton çilek yetiştirin. Pazarlaması çok kolay olacak. Ankara’da Sayın Mansur Yavaş, İstanbul’da Sayın Ekrem İmamoğlu ile pazarlama konusunda görüşmelerde bulundum. Siz yeter ki üretin. Pazarlaması benim işim. Bu konuda size üretin. Ürünlerimizi satamazsak kurutup paketleyerek değerlendireceğiz” dedi.

KURUTULMUŞ MEYVE PAKETLEME TESİSİ KURULUYOR

Kaymakam Semih Cembekli, “Sivaslı tarım kentidir. Çilek Sivaslı ile özdeşleşmiş bir meyve. Ne yazık ki üretimin maksimum seviyeye çıktığı 2009 yılından bu yana ilçemizde çilek üretimi yapılan üretim alanı yüzde 50 azalmış durumda.

Tabi burada pazarlamada bir sıkıntı olmuş. Şimdi çilek üretimi yapanlar perakende fiyatına satabiliyorlar. Pınarbaşı beldemizde kurutulmuş gıda paketleme fabrikası kuracağız. Sadece yaş değil, kurutulmuş meyveler da pazarlayacağız” dedi.

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler