Satın alınan evde kiracı ile yeni kira sözleşmesi yapılır mı?

Evlerin kiracılı olarak satılması durumunda yapılacak olan uygulamalar kafa karıştırıcı olabiliyor. Satın alınan evde kiracı varsa kiracı ile yeni kira sözleşmesi yapılır mı?
Satın alınan evde kiracı ile yeni kira sözleşmesi yapılır mı?

Türkiye’de kiracı ve ev sahibi ilişkileri sürekli tartışma konusu yapılıyor. Bu çerçevede kiracılı bir evin satışı durumunda yapılacak uygulamalar yeni ev sahibi ile evdeki mevcut kiracıyı karşı karşıya getirebiliyor. Yeni ev sahibi kiracı ile yeni kira sözleşmesi yapabilir mi? Bu kira sözleşmesini yapmak konusunda kiracının zorunluluğu var mı?

EV SATILIRSA NE OLUR?

Kira sözleşmesi devam eden bir evin satışı durumunda kiracı ile alakalı olarak nelerin değişebileceği merak ediliyor. Esasında kira sözleşmeleri kiracıların en büyük güvenceleridir. Ev sahibi evi satarsa kiracı için pek de değişen bir durum olmaz. Sadece kira sözleşmesinin tarafı değişecektir. Kira sözleşmesi aynı şekilde devam edecek ama ev sahibi yasal olarak da değişmiş olacak. Bir anlamda yeni ev sahibi eski ev sahibinden o kira sözleşmesini de satın alıp devralmıştır. Aynı hükümler geçerli olacaktır.

YENİ KİRA SÖZLEŞMESİ MESELESİ!

Yeni bir ev alan kişi eğer o evde oturmayacaksa ve evde kiracı varsa yapacağı ilk iş kiracının kapısını çalıp yeni kira sözleşmesi teklif etmek olacaktır. Bu şekilde kirayı kendisi belirleyebilecek olan yeni ev sahibi kendisi açısından avantajlı bir sözleşme yapacaktır. Ancak kiracı bu sözleşme teklifini kabul etmek zorunda değildir. Halihazırda devam eden bir kira sözleşmesi vardır ve yeni ev sahibi de kiracıyı ikna etmedikçe o kira sözleşmesine yasal olarak uymak zorundadır. Kiracı ile yeni ev sahibi anlaşırlar ise o zaman yeni kira sözleşmesi yapılabilir.

KİRACI EVDEN NASIL ÇIKARILIR?

Yeni alınan evden kiracının çıkarılması oldukça meşakkatlidir. Eğer kiracı ile anlaşılamazsa mahkeme süreci gerekecektir. Bu da 2 yılı bulabilecek bir süreç olacaktır. Eğer yeni ev sahibi yasal süreleri kaçırırsa kiracıyı mahkeme yoluyla bile çıkaramayacaktır. Bunu yapabilmesi için haklı bir gerekçe ortaya koyması gerekecektir.