Satılan evde kiracı varsa kira sözleşmesi yenilenir mi?

Kiracılı ev satın almak son aylarda oldukça sıkıntılı bir hal almaya başladı. İçerisinde kiracı olan evi satın alan ev sahipleri kira sözleşmesini yenileyebilirler mi?
Satılan evde kiracı varsa kira sözleşmesi yenilenir mi?

Türkiye’de kiracılık meselesi toplumsal bir sorun haline dönüştü. Hem ev sahiplerinin hem de kiracıların yaşanan anlaşmazlıklarda haklılık payları bulunuyor. Bazı ev sahipleri ise kiracı ile uğraşmamak için evlerini satılığa çıkarmaya başladıkları biliniyor. Hatta bunun için fiyat indirimi bile yapan ev sahipleri var. Bu şekilde içerisinde kiracı olan evi satın alan yeni ev sahiplerinin durumu ne oluyor?

EVDE KİRACI VARSA NE OLUR?

Yeni satın alınan bir evde kiracının olması evin satın alınış amacına göre farklı sonuçlar doğurmaktadır. Yatırım için ev alan yeni ev sahibi kiracı aramaktan kurtulabiliyor. Ancak ihtiyaç için konut alan ev sahibi kiracıyı evden çıkarmak isterse büyük güçlüklerle karşılaşacaklardır ve kolay kolay da kiracı evden çıkarılamayacaktır. Kiracı ikna olmazsa yeni ev sahibi hukuki yollara başvurmak durumunda kalır.

Yeni ev sahibi evi aldıktan sonra kiracının kapısını kira zammı için çalabilir. Kiracı bu kira zammı teklifine olumlu yanıt vermek zorunda değildir ama sorun yaşanmaması için kendi inisiyatifi ile kira zammını kabul ederek anlaşma yolunu tercih edebilir. Kiracı eğer anlaşmak istemezse yeni ev sahibinin yapacağı çok şey de kalmıyor.

Ev sahibinin satış yoluyla değişmesi kiracının elindeki kira sözleşmesini geçersiz yapmaz. Kira sözleşmesinde sadece ev sahibinin kim olduğu değişir. Bu değişiklik için de kira sözleşmesi yenilemeye gerek yoktur. Kiracının elinde geçerli bir kira sözleşmesi varsa yeni ev sahibinin kira sözleşmesinin yenilenmesi talebinin kiracı için yasal bir zorunluluğu yoktur.

Kiracının sözleşme yenilemesi zorunluluk olmasa da kendi çıkarına olabilmektedir. Eğer makul bir kira zammı ile sözleşme yenilenirse kira sözleşmesi sıfırdan başlayacaktır. Bu durumda ev sahibi kira tespit davası açabilmek için 5 yıl, kiracıyı gerekçe bildirmeden evden çıkarmak için 10 yıl beklemek zorunda kalacaktır.