Miras intikali nedir, hangi belgeler gerekir?
Türkiye’de gayrimenkullerin miras yoluyla devri esnasında bazı resmi işlemlerin yapılması gerekir. Bu işlemlerin yapılmaması halinde tam anlamıyla bir devir gerçekleşmez ve mirasçılar o gayrimenkullerde tam bir tasarruf sahibi olmazlar. Bunun için miras intikalinin yapılması gerekir. Miras intikali nedir ve nasıl yapılır?
MİRAS İNTİKALİ YAPMA YOLU!
Miras intikalinin yapılabilmesi için öncelikle veraset belgesine ihtiyaç vardır. Veraset belgesi Sulh Hukuk Mahkemesi veya noterden alınabilir. Bu belgenin farklı kurumlara verilmesi gerekebileceği için 3-5 tane alınması gerekir. Kurumlar belgenin aslını isteyeceklerdir ve her seferinde aynı belgenin alınmak istenmesi işleri yavaşlatır.
Veraset belgesini alanlar diğer belgeleri de hazırladıktan sonra Web tapudan başvuru yaparlar. Bu başvuru sonrasında Tapu Müdürlüğü ödenecek olan Döner Sermaye ücretini sms olarak bildirir. Bu ücret yatırıldıktan sonra verilen randevu saatinde Tapu Müdürlüğünde olunur. İşlemin imza aşamasında ilgili tapu memurları miras intikali işlemini tamamlarlar.
HANGİ BELGELER GEREKİR?
Miras intikali yapabilmek için tapuda şu belgeler istenmektedir:
-Kimlik Belgesi
-Temsil ile işlem yapılacaksa temsil belgesi
-Veraset Belgesi
-Bina vasıflı taşınmazlar için işlem yapılacaksa Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi
T.C. ve isim soyisimle başkasına ait tapu SORGULAMA linki!
Miras intikalinin yapılmasının büyük bir önemi vardır. Bu intikal yapılmadığı zaman hem küçük miktarlarda cezası vardır hem de o gayrimenkulün satışı yapılamaz. Satışın yapılabilmesi için tapunun yasal mirasçı üzerine geçmesi gerekir. Miras intikalini yasal mirasçılar şahsen yapmak zorunda değillerdir. Bir avukat ile anlaşarak ona verilecek vekalet ile de işlemler tamamlanabilir. Bu yolla da miras intikali yapılabilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.