Klima üretilmeden insanlar işte böyle serinliyorlardı!

Klima icadı yapılmadan önce insanlar nasıl serinliyordu hiç düşündünüz mü?
Klima üretilmeden insanlar işte böyle serinliyorlardı!

Sıcakların doruk noktasına çıktığı şu günlerde özellikle Akdeniz Ege ve Marmara Bölgelerinde yaşayanlar için serinlemek çok zor. Klima hayat kurtaran bir teknolojik araç olarak görülmektedir. Peki bundan yıllar önce klimanın icadı henüz yokken insanların nasıl serinlediğini hiç merak ettiniz mi? İşte Uşak Gündem olarak bunu araştıkdık ve sizlere sunuyoruz. Peki klima icad edilmeden önce insanlar nasıl serinliyordu?

KLİMA YOKKEN İNSANLAR NASIL SERİNLİYORDU?

Klima icadı gerçekleştirilmeden önce insanların çeşitli şekilde serinleme yöntmeleri bulunuyordu. 1780'li yıllarda fanlı sandalyeler bulunmaktaydı. Bu sandalyeler pratik ve tercih edilen bir yöntemdi. 

1780’lerde icat edilen fanlı sandaye Philadelphia merkezli müzik aleti yapımcısı John Cram tarafından bulundu. Sıcak yaz günlerinde serinlemek için bu icad kullanılıyordu. O yılların en çok kullanılan serinleme yöntemi olarak bilinmektedir. 

Bununla birlikte uyku verandaları da serinlemek için kullanılmaktadır. 1910 yıllarından Beyaz Saray'ın çatısına bir uyku verandası yapılmıştır. Serin yerlerde uyumayı sağlamanın yanında taze havaya erişim de amaçlanmıştır.

Klimanın icad edilmesinden önce ünlü binaların üzerinden bulunan ve fotoğraflarda da hep yer alan her pencerenin üzerinden tenteler bulunmaktaydı. Bunlar antik çağlara kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Güneşin sıcaklğını evden uzak tutmak için yapılmıştır. 

Taze ayran da yine Hindistan'da yaşayanların serinlemek için kullandıkları yöntemlerden biridir. Güneydoğu Asya'da dünya genelinde birçok göçmen toplum tarafından bu serinleme yöntemi kullanılmaktadır. 

Basınç üfleyen buzodaları ise 1880'li yıllarda insanlar tarafından kullanılmıştır. Serinlemek amacıyla kullanılan bu icad mühendisler tarafından yapılmıştır. Mühendisler iç mekanları serinletmek için yeraltı mahszenlerinden gelen buz dolu odalardan geçirilerek odalara kadar basınç yapıcı bir mekanizma yapmışlardır. İşte bu zamanlarda kullanılan serinleme yöntemi de basınç üfleyen buz odaları olarak geçmektedir. 

İlgili Haberler