Kiracılara hayat kurtaran uyarı! Bunu yapanı ev sahibi evden çıkaramaz!

Kiracılara hayat kurtaran uyarı! Bunu yapanı ev sahibi evden çıkaramaz!
Kirada oturanlar ev sahiplerinin kendilerini evden çıkarma ihtimaline karşı büyük bir tedirginlik yaşıyorlar. Kiracıların evden çıkarılmamaları için ne yapmaları gerekir?

Kiracılar ile ev sahipleri oldukça sancılı geçen bir anlaşmazlık süreci içerisinde kaldılar. Ev sahiplerinin de kiracıların da haklı gerekçeleri bulunuyor. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması ise kira fiyatlarını artırmayı engellemek yerine adeta kira zammına gerekçe olmaya başladı. Kiracılar oturdukları evlerden çıkarılma kabusu ile yaşamak zorunda kalıyorlar.

TAŞINMAK FAHİŞ ZAMDAN DAHA KÜLFETLİ!

Bir kiracının taşınmak zorunda kalması mevcut kirasına fahiş oranda zam yapılmasından daha külfetli oluyor. Öncelikle kiracı evden çıkmak zorunda kalırsa kiralık ev bulmakta zorlanacak. Ev sahipleri yeni kiracıya evi kiralarken yüzde 25 kira zammını da değerlendirerek sonradan yapacağı kira zammını önden kira fiyatının üstüne vuruyor. Taşınma masrafları da eklenince kiracının en az 50.000 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Bu durumda da kiracılar evden çıkmamak için yasal haklarını araştırmaya başlıyorlar.

KİRACILAR HANGİ DURUMLARDA EVDEN ÇIKARILAMAZLAR?

Kiracıların evden çıkarılmayacakları bazı durumlar vardır. Bu detaylara dikkat eden kiracının ev sahibi tarafından evden çıkarılması neredeyse imkansızdır. Öncelikle kiracılar kira ödemelerini muntazaman yapmalıdırlar. Bir gün dahi geciktirmeden ev sahibine eksiksiz bir şekilde kira ödemesi yapılmalıdır. Bir kira sözleşmesi yılı içinde 2 defa geç kira ödenir ve ev sahibi de iki haklı ihtar çekerse kiracı tüm borcunu ödemiş olsa dahi ev sahibi tahliye talepli dava açabilir.

Kiracılar aidat ödemelerini de aksatmamalıdırlar. Bir apartmanda veya sitede kiracının aidat ödemesini yapmaması kira sözleşmesinin sona erdirilmesine gerekçe olabilir.

Kiracı hem komşuları ile hem de ev sahibi ile iyi geçinmelidir. Yasalara göre komşu ile kötü geçinme veya ev sahibi ile saygısız bir ilişki kurma eve özenle bakmamak olarak değerlendiriliyor ve evden çıkarılma kararı verilebiliyor.

Kiracı kiralamış olduğu eve de özenle bakmalıdır. Eve zarar veren bir kiracının kira sözleşmesini yasal yollarla feshetmek zor değildir.

Bu kurallara uyulması durumunda kiracılar istisnai durumlar dışında evden çıkarılamazlar. Ev sahibinin eve gerçekten ihtiyacı olduğunu ispat etmesi, 10 yıllık kiracılık döneminin dolması, evin büyük bir tadilata girmesi ve kentsel dönüşüme girmesi gibi istisnai durumlarda ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak bu şekilde evden çıkarmalar da mahkeme yoluyla olabileceği için süreç 1,5-2 yılı bulabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.