Kiracılar dikkat, Yargıtay’dan karar çıktı! Sakın yapmayın, evden çıkarılırsınız!
Ev sahipleri ile kiracılar arasında son dönemlerde tahliye taahhütnamelerine dair sıklıkla tartışmalar yaşanıyor. Kiracılar ev sahiplerine verdikleri tahliye taahhütnamelerini yasal olarak geçersiz hale getirmek için her bahaneyi ortaya koyuyorlar. Bir yere kadar kiracılara bu haklar tanınıyor. Ancak Yargıtay’dan çıkan son emsal karar kiracıların canını sıkacak cinsten oldu.
YARGITAY BELGEYİ GEÇERLİ SAYDI!
Ev sahibi ile kiracı arasında tahliye taahhütnamesi konusunda yaşanan anlaşmazlık mahkeme konusu oldu. Buna göre kiracı ev sahibinin tahliye taahhütnamesinin tarihini boş bırakarak kendisine imzalattırdığını iddia etti. Tüm mahkeme süreçleri tamamlanınca dosya Yargıtay’ın önüne gitti ve Yargıtay emsal kararını verdi.
Yargıtay kiracının tahliye taahhütnamesini imzalarken tarih kısmının boş bırakıldığını kabul etti. Ancak bu durumun belgeyi yasal olmaktan çıkarmayacağına hükmetti. Yargıtay’a göre kiracı tarih alanı boş olan tahliye taahhütnamesini imzalayarak ev sahibi tarafından ne şekilde doldurulacağını peşinen kabul etmiş sayıldı. Dolayısıyla bu şekilde yapılan tahliye taahhütnameleri hukuken geçerli sayıldı.
KİRACI HEMEN EVİ BOŞALTACAK!
Tahliye taahhütnamesinde yazılı olan tarihte kiracı verdiği taahhüdü yerine getirmekle sorumlu oluyor. Yasal sürede bildirim yapılması durumunda kiracıya 30 gün süre veriliyor. Bu 30 gün içerisinde kiracının evden çıkması gerekiyor. Evden çıkmaması haline mahkeme ya da icra kanalları ile kiracının evden çıkarılması sağlanabiliyor. Boş kağıda imza atan kiracılar Yargıtay’ın vermiş olduğu son emsal kararın ardından bir anda kendilerini evden çıkarılmış halde görebilirler.
Asgari ücrette zam rakamını duyurdu! Cumhur İttifakı'ndan net açıklama!
En ucuz 70.000 TL ihtiyaç kredisi! QNB Finansbank ödenecek taksiti açıkladı!
Emekli maaşı Ocak 2024 zam formülü çözüldü! Enflasyon refah payı Cumhurbaşkanı jesti intibak zammı!
KİRACILAR NE YAPMALI?
Kiracılar tahliye taahhütnamesi verirken oldukça dikkatli olmak zorundalar. Tarih kısmı boş olduğu için belgenin geçersiz olacağını düşünenler büyük bir yanılgı içerisine düşüyorlar. Ev sahibine tahliye taahhütnamesi verilecekse bunun yasalara uygun bir nitelikte olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Tahliye taahhütnamesinin geçersiz olacağı durumlar bulunuyor ama bunlar arasında boş belgeyi imzalamak artık yer almıyor. Kiracı evliyse eşin imzasının olmaması, kira sözleşmesi ile aynı zamanda tahliye taahhütnamesi yapılması, kiracıdan baskı yoluyla tahliye taahhütnamesi alınması gibi durumlar tahliye taahhütnamesini geçersiz yapabiliyor.