Kiracılar dikkat! Bunu sakın yapmayın, ev sahibine tazminat ödersiniz!
Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar zirve yaptı. Bu anlaşmazlıkların hukuki yollarla çözümü durumunda taraflar tazminat ödemek zorunda kalabiliyorlar. Bu da maddi bir külfete zorunlu olarak katlanmak anlamına geliyor. Ev sahibinin tazminat ödemesi gereken durumlar biliniyor ama kiracıların tazminat ödemelerini gerektirecek haller az biliniyor. Hangi durumlarda kiracı tazminat ödemeye mahkum edilir?
KİRA SÖZLEŞMESİNE DİKKAT!
Kira sözleşmeleri hem ev sahipleri hem de kiracılar için bağlayıcıdır. Kira sözleşmesi ile kiracıların kanunla daha fazla korundukları biliniyor. Ancak ev sahiplerinin de bazı hakları yasal teminat altına alınmıştır. Bir kiracı kira sözleşmesinin kurallarına harfiyen uymak zorundadır. Bunun için kirasını zamanında öder ve sözleşme sonuna kadar da kiracılık ilişkisini devam ettirir.
Kiracı evden çıkacaksa bunu ev sahibine yasal süresinde bildirmelidir. Üstelik kira sözleşmesinin süre sonu da beklenmelidir. Süre dolmadan önce kiracı evden çıkarsa o zaman ev sahibinin tazminat hakkı doğar. Ev sahibi zarara uğradığını belirterek kiracıdan şikayetçi olabilir. Bu durumda mahkemeden ev sahibine kiracının en az 3 kira bedelini tazminat olarak ödemesine karar verilmektedir.
MEB liseler için yeni karar aldı! Sınıf geçme ve devamsızlık kuralları açıklandı!
Öte yandan ev sahiplerinin tazminat hakkı farklı durumlarda da doğabilmektedir. Kiracı ev sahibinden izinsiz tadilat yapmış ve evin ana şeklini değiştirmiş ve evden ayrılmışsa o zaman ev sahibi tutturacağı tutanak ile bu durumu ispat ederek mahkemeye başvurur. Kiracı evi eski haline dönüştürmek için ev sahibine tazminat ödemeye mahkum edilir.
Kiracıların tazminat yükümlülükleri ile alakalı olarak bazı özel uygulamalar da bulunmaktadır. Bu gerekçelerle de tazminat ödemek zorunda kalınabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.