MEB liseler için yeni karar aldı! Sınıf geçme ve devamsızlık kuralları açıklandı!

Liselerde bu yıl uygulanacak olan sistemin tüm detayları açıklandı. Liselerde sınıfta kalma nasıl olacak, devamsızlık kaç gün olacak, öğrencilerin sınıf tekrarı için af olacak mı?
MEB liseler için yeni karar aldı! Sınıf geçme ve devamsızlık kuralları açıklandı!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan yönetmelik ile beraber liselerde eğitimde çok köklü değişiklikler yapıldı. Yıllar sonra liselerde yeniden sınıfta kalma geri gelirken devamsızlık konusunda da yeni kararlar alındı. Tüm bunların yanında öğrenciler ve aileler liselerde sınıf geçmenin nasıl olacağını tam olarak anlayabilmiş değiller. Bu konuda kamuoyunu Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu bilgilendirdi.

SINIF GEÇME NASIL OLACAK?

Liselerde sınıf geçmenin belirlenmesi için uygulanacak sistemi açıklayan Halil İbrahim Topçu, “Lisede öğrencilerimiz 50 not ortalamasını tutturduğunda birden çok dersi zayıf olsa bile ortalama ile bu derslerden başarılı olduğu kabul edilerek bir üst sınıfa geçiyordu. Bu da büyük bir soruna neden oluyordu. Öğrencimiz bazı temel derslerde gerekli seviyeye gelmeden bir üst sınıfa geçiyor ve orada daha da çok zorlanıyor. Yeni düzenleme ile beraber öğrencimizin sınıf geçmesi için yine 50 not ortalamasını tutturması gerekiyor. Ancak bu sistemde 50 not ortalaması ile en fazla 1 zayıf dersi olan öğrencilerimiz doğrudan bir üst sınıfa geçebilecekler.

Öğrencimiz 50 not ortalaması yakalayıp 3 dersi zayıf ise o zaman da sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Bu başarısız olduğu 3 dersten sorumlu olmak şartıyla bir üst sınıfa geçecek. Ancak eğer zayıf olan ders sayısı 4 olursa o zaman sınıf tekrarı yapılacak. Bu sisteme de biz direkt olarak başlamıyoruz. Bu uygulama bu yıl için sadece 9. sınıflarda geçerli olacak. 10, 11. ve 12. sınıflar eski sistem ile mezun olacaklar. Bu yeni uygulama onları kapsamayacak.” dedi.

DEVAMSIZLIKTA YENİ KURALLAR

Öğrencilerin devamsızlık kurallarında da düzenleme yapıldığını belirten Halil İbrahim Topçu, “Mevcut mevzuatımızda öğrencilerimizin 10 gün özürsüz, 20 gün özürlü olacak şekilde toplamda 30 gün devamsızlık hakları vardı. Buna yine devam ediyoruz. Ancak özürsüz devamsızlığa dair bir tedbir aldık. Özürsüz olarak devamsızlık yapan öğrencimiz her devamsızlık ettikleri güne karşılık bir saat ek olarak sosyal sorumluluk görevi yapacak.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan öğrencilerin af beklentisi içerisinde olmamaları bu konuda herhangi bir adım atılmayacağı bildirildi.