Kiracı evine ev arkadaşı alabilir mi?

Kiracılar için kira fiyatları oldukça yükselince ev arkadaşı almak bir çözüm yolu oldu. Ancak bu durumun yasal mevzuatı merak ediliyor. Kiracı eve ev arkadaşını hangi şartlarda alabilir?
Kiracı evine ev arkadaşı alabilir mi?

Kiralar özellikle büyük kentlerde oldukça yükseldi. Neredeyse en ucuz kira fiyatları asgari ücret seviyesini geçti. Bu durum karşısında da kiracılar zorunlu olarak bir çözüm yolu arıyorlar. Bu yol da kiracının eve ev arkadaşı alarak kirayı paylaşması oluyor. Bu şekilde kiracı üzerindeki kira yükünün yarısını ev arkadaşına yükleyebiliyor. Ancak bu sistemi uygulamanın yasal durumu hakkında pek fazla bilgi bilinmiyor.

EV ARKADAŞI ALMANIN YASAL DURUMU

Kiracılar eve ev arkadaşı alabilirler. Ancak yasal mevzuata göre bunun bir yöntemi var. Kiracı ev arkadaşı alacaksa bu durumdan ev sahibinin bilgisi ve yazılı onayı olmak zorunda. Ev sahibi buna izin vermezse kiracı da eve ev arkadaşı alamaz. Eğer ev sahibinin onayı olmadan kiracı eve ev arkadaşı alırsa o zaman ev sahibinin eline çok büyük bir koz verir.

EV SAHİBİ KİRA SÖZLEŞMESİNİ SONA ERDİREBİLİR

Kiracı ev sahibinin izni olmadan eve ev arkadaşı alır ve ev sahibi de bu durumu öğrenirse iyi niyetin suistimali gerekçesi ile kira sözleşmesinin feshi için haklı gerekçe ortaya çıkacaktır. Bu durumda ev sahibi kira sözleşmesini sonlandırır ve kiracının evden tahliyesi için yasal işlemleri başlatır. Bu durumda kiracını9n kendisini savunacak herhangi bir gerekçesi de olmaz. Mahkemeden kısa süre içerisinde tahliye kararı çıkarılabilir.

KİRA SÖZLEŞMESİNDE YAZILI İSE İŞ DEĞİŞİYOR

Kiracının ev arkadaşı alması durumu henüz en başta kira sözleşmesinde yer alabilir. Kira sözleşmesi yapılırken kiracının alt kiralama yapabileceğine dair bir madde eklenir ve ev sahibi de bunu kabul ederse kiracı ev sahibine haber dahi vermeden eve ev arkadaşı alabilir. Bunun için kira sözleşmesine böyle bir madde eklenmiş olması yeterlidir.