Kira uyarlama davası ile kiraya yüzde kaç artış yapılabilir?

Kira uyarlama davaları son dönemlerde oldukça merak konular arasında girdi. Bu davalar ile kiraya zam yapılırken bu zammın oranı ne kadar olabilir?
Kira uyarlama davası ile kiraya yüzde kaç artış yapılabilir?

Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların zirve yaptığı bir süreçten geçiliyor. Özellikle yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulaması ile ev sahipleri kira fiyatlarına olması gerekenden çok daha düşük oranlarda zam yapmak zorunda kalıyorlar. Nihayetinde ise kira fiyatları oldukça düşük kalıyor. Ev sahipleri kiraya ek bir zam yapabilmenin çarelerini ararken buna dair yasal bir yol bulunuyor.

KİRA UYARLAMA DAVASI NEDİR?

Kira uyarlama davaları oldukça merak ediliyor. Bu davalar kira fiyatlarının düşük kalması durumunda ev sahipleri tarafından açılıyor. Ancak bu dava öyle istenildiği gibi açılamıyor. Ev sahiplerinin mahkemeye taleplerini kabul ettirebilmeleri için bazı koşulların gerçekleşmiş olması gerekiyor. En önemlisi de kiracının 5 yıllık kiracılık süresini doldurmuş olmasıdır. 5 yılın dolmaması halinde kiracı hakkında kira uyarlama davası açılamaz.

YENİ KİRA NASIL BELİRLENİR?

Ev sahibi 5 yıllık kiracılık süresini dolduran kiracının kira fiyatının yeniden belirlenmesini mahkemeden talep edebilirler. Mahkeme ise bu talep karşısında bilirkişi raporu ile hareket edecektir. Bilirkişi raporu hazırlanırken inceleme yapan bilirkişiler çeşitli parametreleri dikkate alacaklardır. Evin bulunduğu yer, emsal kira fiyatları, evin fiziksel durumu gibi etkenlerle yeni kira belirlenerek mahkemeye sunulur.

Mahkeme bu bilirkişi raporu ile hareket ederek yeni kira fiyatını belirler. Ancak raporda yazılı olan kira tutarı uygulanmaz. Hakim kiracının eski kiracı olmasından dolayı yüzde 10 seviyelerinde bir indirim uygulayacaktır. Bunun neticesinde yeni kira bedeli belirlenir. Bu kira bedelinin yüzdelik olarak bir sınırlaması bulunmuyor. Yüzde 10 da artış olabilir yüzde 500 de olabilir. Takdir tamamen mahkemeye bırakılmaktadır. Karar her iki taraf için de bağlayıcı olur.