Kira sözleşmesi olmayanlar hemen evden çıkarılırlar mı?
Kira sözleşmesi bir ev sahibinin de kiracının da yasal güvencesidir. Bu yasal güvence ile taraflara çeşitli kanuni haklar verilir. Hem ev sahibi hem de kiracı kira sözleşmesi ile kanun koruması altına girerler. Kira sözleşmesinin olmaması durumunda ise özellikle kiracıları büyük sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Yine de onun da bir çözüm yolu bulunuyor. Kiracılar kira sözleşmesine sahip değillerse ne olur?
YASALAR İSPAT İSTİYOR!
Kira sözleşmesi yasalara göre şeklen belirli bir kategoride olmak zorunda değiller. Yani illa ki kira sözleşmesi yazılı olacak şeklinde bir kural yok. Yazılı kira sözleşmeleri kiracılar için tapu kadar güvenilir belgelerdir. Ancak bu belgenin yazılı olmayışı kiracılar için kapıları kapatmaz. Kira sözleşmesi yazılı olabildiği gibi sözlü de olabilir. Sözlü kira sözleşmesinin nasıl olacağının çerçevesi ise yine kanunla belirlenmiştir.
Ev sahibi ile kiracı arasında belirli bir kurallar çerçevesinde yürütülen kiracılık ilişkisi varsa kira sözleşmesi de var demektir. Yazılı olarak kira sözleşmesi olmasa bile bu sözleşme kurulmuş olur. Ancak yasalar sözlü kira sözleşmesinin varlığının kiracı tarafından ispatını istemektedir. Bunun ispatı da ev sahibine gönderilen para, para gönderildiğine ilişkin ev sahibine atılan mesajlar, kira ödemelerine şahitlik eden birileri, evde oturduğuna ilişkin komşu beyanları ile mümkün olabilmektedir.
CHP genel başkanlık seçiminde ilk turda kim, kaç oy aldı?
Emeklilere 11.500 TL piyangosu! Yapı Kredi'den Kasım kampanyası!
Bunu yapan kiracı yaşadı! Ev sahipleri onları evden çıkaramıyor!
Kira sözleşmesinin yazılı olarak olmayışı ev sahibine kiracıyı hemen evden çıkarabilme hakkı vermeyecektir. Kiracı sözlü kira sözleşmesinin olduğunu kolay bir şekilde ispat edebilir. Bu durumda ise ev sahibinin elinden bir şey gelmeyecektir. Zorunlu olarak kiracı ile anlaşma yoluna gidecek olan ev sahibi bu açıdan kira sözleşmesinin yazılı şeklinin olmayışına güvenmemelidir.