Kentsel dönüşüme girecek evdeki kiracının hakları nelerdir?

Kiracıların oturdukları evlerin kentsel dönüşüme girecek olması nedeniyle evden çıkmaları gerekebiliyor. Bu durumda kiracıların hakları nelerdir?
Kentsel dönüşüme girecek evdeki kiracının hakları nelerdir?

Kiracıların kiralamış oldukları ve oturmaya devam ettikleri evlerin kentsel dönüşüme girmesi artık sık sık görülebilecek bir sorun olacak. Özellikle İstanbul’un depreme hazırlanabilmesi için kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanması bekleniyor. Bu durumda da kiracıların kentsel dönüşüm sürecinde hakları merak konusu olacak. Kiracılara yasalar hangi hakları veriyor?

KİRACILARA KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE VERİLEN HAKLAR

Kiracılar imzaladıkları kira sözleşmeleri ile kendilerini güvence altına alabiliyorlar. Kira sözleşmelerinin kiracı tarafındaki en büyük sorumluluk kira ödemelerinin günü gününe yapma zorunluluklarıdır. Bunu yapanlar kolay kolay evden çıkarılamazlar ama bazı olağan dışı durumlarda evden çıkmak mecburiyet haline gelebiliyor.

Bir kiralık ev kentsel dönüşüme girecekse kiracının evden çıkması ev sahibi tarafından talep edilebilir. Bu durumda kiracının yapabileceği pek bir şey yoktur ve evden çıkmak zorundadır. Ancak buna karşın bazı haklar da kiracılara verilmektedir.

Kiracıları ev sahipleri kentsel dönüşümü gerekçe göstererek evden çıkarabiliyorlar ama kentsel dönüşüm bittikten sonra ev bir başkasına kiraya verilecekse öncelik evden çıkan eski kiracınındır. Kiralama teklifi o kiracıya yapılmalı ve ona göre hareket edilmelidir. Aksi durumda ev sahibi kiracıya 1 yıllık kira bedeli tutarında tazminat ödemek zorunda kalır.

Kentsel dönüşüm için devlet kiracılara da bazı destekler sağlıyor. Öncelikle kiracının evden kolay bir şekilde çıkabilmesi için taşınma masrafları veriliyor. Bunun üzerine çok uzun süreli olmamak koşuluyla kira yardımı da yapılıyor. Tüm bu yardımları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı organize ediyor. Ne kadar ödeme alınabileceğini Çevre Bakanlığı'ndan öğrenmek mümkündür.