Kapıcı daireleri kiraya verilebilir mi, kira nasıl paylaştırılır?

Apartmanlarda kapıcı daireleri artık işlevlerini yitirmeye başladıkları için kiraya verilmelerinin yasal olup olmayacağı merak ediliyor. Kapıcı dairesini kiraya vermek mümkün mü?
Kapıcı daireleri kiraya verilebilir mi, kira nasıl paylaştırılır?

Apartmanlarda belirli şartlarda bulunması zorunlu olan alanlardan birisi de kapıcı dairesidir. Bu kapıcı daireleri apartmanlarda çalışacak olan kapıcının barınma ihtiyacını karşılamaları için verilmek üzere tasarlanmıştır. Kapıcı dairesinin bir mülk sahibi yoktur ve mülk tüm apartmana aittir. Herhangi bir arsa payı da bulunmayan kapıcı dairelerinde kat malikleri hak sahibidirler.

KAPICILIK DEVRİ SONA ERİYOR!

Apartmanlarda kapıcılık uygulaması zamanla azalabiliyor. Bunun bazı nedenleri bulunuyor. Doğalgaz kullanılmaya başlanması ile beraber kapıcıların kalorifer yakmak gibi bir görevleri de kalmıyor. Bunun yanında market alışverişlerini kapıcılara yaptıranlar da azaldı. Çoğu apartmanda bundan dolayı kapıcı bulunmamaya başladı. Bu da kapıcı dairelerini gündeme getiriyor.

KAPICI DAİRESİNİN KİRALANMASI!

Kapıcı dairelerinin kiralanmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Ancak yine de apartmanda buna dair karar alınmalıdır. Apartman yönetimleri karar almadan kapıcı dairesini kiraya veremezler. Kat Malikleri Genel Kurulu toplanmalı ve kapıcı dairesinin kiralanmasına dair karar alınmalıdır. Bu toplantıya tüm kat malikleri katılmalı ve karar da oy çokluğu ile değil oy birliği ile alınmalıdır. 1 kişi dahi karara katılmazsa kapıcı dairesi kiraya verilemez.

PARA NASIL DAĞITILIR?

Kapıcı daireleri için elde edilen paranın paylaştırılması da araştırılıyor. Tüm yasal süreçler aşılıp kapıcı dairesi kiraya verilirse elde edilen kira gelirinden tüm kat malikleri hak sahibi olurlar. Dolayısıyla kira geliri paylaştırılması eşit şekilde yapılmalıdır. Ancak bu gelirler genellikle apartmanın ortak giderleri için harcanarak paylaşım yapılmaya ihtiyaç kalmamaktadır.