Hızlı Ezberleme Teknikleri Nelerdir?

Hızlı ezberleme teknikleri farklı zeka tiplerine uygun çeşitlidir. Yani bir kişi için işe yarayan yöntem diğer kişi için işe yaramayabilir.
Hızlı Ezberleme Teknikleri Nelerdir?

Ezber yapmak için kişinin kendini tanıması önemlidir. Sizde işe yaramayan yöntem konusunda ısrarcı olmayın. Mutlaka size hitap eden bir yöntem vardır. Bu yöntemi keşif edin. O zaman her istediğinizi kısa süre içinde etkili bir şekilde ezberleyebilirsiniz. Ezber yapmak için hangi tekniği uygulayacak olursanız olun, ortamınızın uygun olması gerekir. Ezber sırasında dikkatinizi dağıtacak eşyalar varsa, bu eşyalardan kurtulmanız şarttır. Ortamınızın yeterli aydınlıkta, sıcaklıkta olması için ezber öncesinde gerekli ayarlamaları yapın. Ezber yapacağınız sırada sizi bölecek şeylerden kurtulun. Telefonunuzu sessiz moda almak, TV’yi kapatmak isteyebilirsiniz.

Yazarak Ezber Yapın

Yazarak ezber yapmak özellikle kavramlarla arası iyi olan kişiler için iyi bir yöntemdir. Her ne kadar dijital dünyada elle yazmayı geride bırakmış olsak da, araştırmalar el ile yazılan yazıların beyinde bazı özel bölgelerin aktif hale gelmesine neden olduğunu ortaya koymuştur. Beynin bu özel bölmeleri öğrenme konusunda işlev yapıyor. Yani özetle, yazarak çalışmak öğrenme katsayısının artmasını sağlıyor. Ezberlemeye çalıştığınız şeyleri bir kağıda yazın. Hatta defalarca yazın. Ezberlemek istediğiniz şey için özel bir defter bile satın alabilirsiniz.

Zamana Dikkat Ederek Ezber Yapın

Zamana dikkat ederek ezber yapmak zeka türü fark etmeksizin herkes için geçerlidir. Günün belli saatlerinde beynin daha iyi işlev yaptığı bilinmektedir. Örneğin sabah saatlerinde uykudan hemen sonra beyin temiz bir sayfa gibi olur. Yeni gördüğü, duyduğu ve anlamlandırdığı şeyleri öğrenmek için daha hazır haldedir. Ayrıca gece yatmadan hemen önce de öğrenme için uygun bir saattir. Uyku sırasında beyin gün boyu öğrendiklerini kalıcı hafızaya atar. Son öğrenilen bilgiler çok çabuk kalıcı hafızaya düşer. Gece yatmadan önce ezberlemek istediğiniz şeylere 10 dk bile göz atsanız inanılmaz bir fark yaşarsınız. Ezberi  gece vaktinde yapmak öğrenilen bilgilerin kalıcılığını yüzde 20 ile 30 oranında artırır.